„Creștem Grădinescu”, finanțare de 130.000 euro pentru dezvoltarea grădinilor urbane

Un grant total de 130.000 de euro este oferit grădinițelor, școlilor, organizațiilor non-guvernamentale neafiliate politic, grupurilor de inițiativă civică interesate să dezvolte grădini sau ferme urbane în România. Aplicațiile pentru dezvoltarea grădinilor urbane pot fi depuse până pe 14 aprilie 2019 inclusiv.

grădină ubană

,,Creștem Grădinescu”, o platformă de finanțare dezvoltată de Kaufland România împreună cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România, oferă finanțare pentru două tipuri de proiecte: Grădini Urbane Comunitare și Ferme Urbane.

Bugetul maxim acordat pentru o Grădină Urbană Comunitară ajunge până la 10.000 de euro per proiect, iar pentru o Fermă Urbană, până la 15.000 de euro.

Pentru aceste granturi pot aplica unități de învățământ preșcolar și școlar din România, ONG-uri neafiliate politic, respectiv echipe formate din trei persoane sau mai multe, care se constituie ca grupuri de inițiativă civică și care vor opera sub entitate juridică în cadrul Asociației și Institutul de Cercetare în Permacultură.

Printre criteriile de care aplicanții trebuie să țină cont pentru a obține finanțare se numără: suprafața de minim 200 mp, expunere la soare de cel puțin șase ore, acces direct la apă sau posibilitatea de racordare, poziționare accesibilă unui număr cât mai mare de beneficiari etc.

Sistem hidroponic pe acoperiș
Sistem hidroponic pe acoperiș

Grădinile pot fi create atât pe spații verzi nefolosite, cât și pe beton, asfalt, terase sau pe acoperișuri, precum și pe un spațiu al unui magazin Kaufland din vecinătate. Nu este necesar ca spațiul să fie în proprietate, acesta poate fi amenajat cu acordul proprietarului. Cei interesați să acceseze grantul pot găsi toate detaliile în Regulamentul de aplicare disponibil pe website-ul Gradinescu.ro.

Selecția proiectelor va fi realizată de o comisie de experți, pe baza unor criterii transparente, precum suprafața utilă a grădinii, complexitatea acesteia, numărul de beneficiari și al activităților propuse în acord cu experiența echipei.

Aplicațiile la programul de finanțare vor trece prin trei etape de selecție. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate public pe 6 mai 2019, iar implementarea grădinilor va avea loc începând cu această dată, sub supervizarea și asistența specialiștilor de la Institutul Cercetare în Permacultură, care vor desfășura vizite, ateliere de instruire, consultanță în elaborarea designului, mentenanță și activare comunitară în cadrul grădinilor. Grădinile nou create prin intermediul programului vor face parte din Rețeaua Grădinescu.

piatraonline.ro

Aplicațiile pentru dezvoltarea grădinilor urbane pot fi depuse până pe 14 aprilie 2019 inclusiv. Cererea de finanțare și alte documente utile pot fi descărcate de pe website-ul gradinescu.ro. Apelul de proiecte pentru Fermele Urbane va fi deschis în septembrie 2019.

 „Ne-am dorit să extindem programul Grădinescu, deschizându-l acum tuturor celor care vor să se implice pentru a face diferența. Am început prin transformarea spațiilor nefolosite din parcările și de pe acoperișurile magazinelor Kaufland în grădini urbane comunitare, cultivate cu legume, fructe, flori – ce pot fi îngrijite de comunitate – iar acum, prin Creștem Grădinescu, oferim proiectul tuturor românilor”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

grădină urbană

Prin această inițiativă, Kaufland România și Institutul de Cercetare în Permacultură extind rețeaua de grădini urbane comunitare Grădinescu la nivel național și susțin comunitățile locale să se implice în program, pentru a face diferența. Inițiativa contracarează poluarea urbană și încurajează oamenii să petreacă mai mult timp în natură și să adopte un stil de viață mai responsabil.

Misiunea proiectului este de a stimula crearea de spații verzi, naturale, în aglomerarea mediului urban, de a încuraja educația ecologică, dezvoltarea conceptului de grădinărit urban, precum și agricultura sustenabilă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri