Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a dat marti publicitatii Cartea Alba a FIC. Intre alte solicitari adresate autoritatilor, FIC arata ca Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (EU-ETS) trebuie dezvoltata pentru perioada 2013-2020 intr-un mod care sa asigure o competitie corecta a industriei romanesti pe piata internationala (in special pentru industriile mari consumatoare de energie cu emisii mari de carbon, care sunt supuse riscului de relocare), informeaza Agerpres.
Pentru a atinge acest obiectiv FIC considera ca trebuie ‘sa existe o comunicare si un schimb de informatii transparent cu industriile afectate, inca din in primele etape ale elaborarii legislatiei, astfel incat sa fie intocmite planuri realiste de dezvoltare si prognoze la nivel national si sa se poata acorda atentia cuvenita reducerii la minim a efectelor negative ale legislatiei privind schimbarile climatice asupra mediului de afaceri. Trebuie elaborata si publicata in regim de urgenta o metodologie de alocare a certificatelor de emisii pentru perioada 2008-2012, pentru o implementare completa a Directivei actuale de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (EU-ETS)’, se arata in documentul dat recent publicitatii de catre FIC.
Alte sugestii formulate de FIC se refera la acordarea de stimulente pentru realizarea obiectivelor de valorificare si reciclare a deseurilor, incurajand astfel societatile din sectorul privat sa isi indeplineasca obligatiile. ‘O noua taxa de mediu trebuie impusa pentru depozitele de deseuri, in vederea incurajarii colectarii selective/sortarii corespunzatoare a deseurilor si a reducerii cantitatii de deseuri depozitate in prezent, dar care pot fi reciclate si valorificate,’ subliniaza investitorii straini.