Festivalul de artă de la Salzburg, Austria, a fost deschis cu o piesă a lui Mozart care face referire la necesitatea ca tinerii să preia grija față de Pământ, după ce părinții acestora i-au făcut numai rău.
„În «Idomeneo», piesă pe care Wolfgang Amadeus Mozart a compus-o la 24 de ani, oamenii dau vina mereu pe zei, pe stele și cred că natura este rea cu ei, în loc să înțeleagă mesajul”, a declarat regizorul american Peter Sellars, în deschiderea festivalului, potrivit dpa.
Piesa de operă spune povestea veche a unui rege numit Idomeneo, care face un pact cu zeul mării și care sfârșește prin a fi obligat să-și sacrifice propriul fiu.
„Nu doar tinerii, dar și artiștii trebuie să devină actori principali în eforturile de a proteja clima și oceanele”, a mai spus acesta.
„Sunt momente în care avem nevoie de povești noi și când nu mai este acceptabil să repetăm ciclul îngrozitor al eșecului uman”, a afirmat acesta în fața publicului festivalului, din care fac parte, în fiecare an, reprezentanți ai guvernelor și lideri ai companiilor din toată lumea.
„Este timpul să urăm bun venit unei noi generații de creatori, activiști, reparatori, restauratori și vindecători”, a adăugat.
În rolul principal se află tenorul american Russell Thomas, iar din echipa de distribuție face parte și dansatorul Arikitau Tentau, din Kiribati, o țară din insulară din Pacific, amenințată de creșterea nivelului oceanului.
Festivalul de la Salzburg, unul dintre cele mai mari evenimente de artă din lume, cuprinde, anul acesta, 42 de piese de operă, 55 de piese de teatru și 81 de concerte, până la sfârșitul lunii august.
Prima ediție a festivalului a avut loc în 1920, iar Salzburg este locul de naștere al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.
Artiștii, implicați în lupta pentru protejarea mediului
De curând, sute de artişti şi case de discuri britanice au lansat o mișcare prin care își propun să militeze pe probleme de mediu. Radiohead, Pretenders şi Bonobo, alături de mulți alții, fac parte din „Music declares emergency” („Muzica declară stare de urgenţă climatică”) și vor să înceapă schimbarea pornind de la impactul pe care industria muzicală îl are asupra mediului.
În România, în luna mai, Agent Green, artistul Irlo și peste o sută de susținători au desfășurat un protest artistic inedit cu ocazia reuniunii miniștrilor mediului din UE la Palatul Parlamentului. Aceștia au pictat trotuarul dinspre parcul Izvor al Palatului Parlamentului cu mesaje pozitive adresate miniștrilor de mediu din UE, pentru a îi determina să o provoace pe omoloaga lor din România să facă mai mult pentru protejarea parcurilor naționale și a pădurilor virgine.
La începutul anului, artistul de graffiti Banksy a realizat o lucrare ce este considerată o critică la adresa poluării, într-un oraș unde se află una dintre cele mai mari oţelării din lume. Desenul, realizat pe două laturi perpendiculare ale construcției, înfățișează un copil cu brațele deschise, care încearcă să prindă fulgi de zăpadă cu limba. Însă, de fapt, fulgii de zăpadă sunt bucăți de cenușă eliberată în aer de un coş industrial, de pe peretele perpendicular.