VIDEO Fermierii de cacao nu știu ce este ciocolata

Fermierii și muncitorii de pe o plantație de cacao din Coasta de Fildeș, țară din Africa de Vest, au gustat pentru prima oară ciocolată, în momentul în care un jurnalist a venit să le ofere câteva batoane din acest produs delicios, din pulbere de cacao și zahăr. Reacția lor în momentul în care au savurat o bucată de ciocolată o puteți vedea în pelicula video postată de sploid.gizmodo.com.

 

Fermierii de pe plantațiile de cacao nu știu la ce sunt folosite boabele de cacao pe care le cultivă de generații, deoarece ciocolata este foarte scumpă și rar întâlnită în Coasta de Fildeș. Aici un baton de ciocolată costă doi euro, iar un muncitor de pe plantație câștigă șapte euro pe zi.

”Nu știu ce se întâmplă cu boabele de cacao după ce sunt recoltate. Eu doar îmi câștig traiul. Occidentalii fac o mâncare bună din ele, dar nu știu ce”, i-a mărturisit un fermier din Coasta de Fildeș unui jurnalist. La finalul discuției care a fost filmată, jurnalistul i-a oferit fermierului o bucată de ciocolată, iar după ce a gustat din această ”mâncare”, fermierul a început să zâmbească și să spună cât e de dulce și e bună. ”Nu știam că este atât de gustoasă. Este pentru prima dată în viața mea când gust ciocolată”, a adăugat zâmbind fermierul.

Experimentul jurnaliștilor include și un sondaj realizat  pe străzile  din Amsterdam, Olanda, sondaj ce demonstrează că, la rândul lor, occidentalii, cu siguranță dependenți de ciocolată, nu știu din ce se fabrică acest produs.  Ciocolata de pe rafturile vesticilor este produsă în condiții de neimaginat, potrivit CNN. Pe Coasta de Fildeș și în alte țări unde se recoltează boabele de cacao, sunt folosiți la muncă mai ales copii, chiar dacă este ilegal.

Departamentul de stat al SUA estimează că mai mult de 100.000 de copii lucrează pe plantațiile de cacao de pe Coasta de Fildeș, cel mai mare producător de cacao al lumii, care acoperă 40% din producția mondială de cacao. Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.

Citește și:

Ciocolata, topita de schimbarile climatice

Starbucks porneste lupta cu “rugina cafelei”

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri