Un grup internațional de cercetători avertizează că planurile de a crea ferme de caracatiță în apele de coastă din jurul lumii sunt de neiertat din punct de vedere etic și periculoase pentru mediu. Ei cer companiilor private, instituțiilor academice și guvernelor să blocheze finanțările pentru aceste proiecte.
Cercetătorii spun că fermele de caracatițe ar presupune pescuitul unor cantități vaste de pești și crustacee pentru a le hrăni, punând presiune pe viața marină a planetei, care este deja amenințată de mai mulți factori.
Conform grupului condus de profesoara Jennifer Jacquet de la Universitatea din New York, caracatițele sunt vietăți foarte inteligente și curioase. Creșterea lor intensivă ar duce probabil la numeroase morți cauzate de stres, relatează The Guardian.
„Nu vedem niciun motiv pentru care, în secolul 21, un animal sofisticat și complex ar trebui să ajungă o sursă de hrană produsă în masă.”
Ea a adăugat că practica ar fi nesustenabilă, deoarece caracatițele ar avea nevoie de cantități mari de pește și crustacee, punând presiune pe lanțul trofic marin.
Mările și oceanele lumii găzduiesc aproximativ 300 de specii de caracatițe, multe dintre ele având un comportament surprinzător de sofisticat. De exemplu, unele caracatițe folosesc unelte. Odată ce caracatițele rezolvă o problemă, ele pot reține pe termen lung amintirea soluției.
Pescuitul excesiv, o amenințare mai mare pentru oceane decât acidifierea sau plasticul
Însă caracatițele sunt considerate o delicatesă culinară în jurul lumii. Aproximativ 350.000 de tone sunt prinse în fiecare an și servite în restaurante din jurul lumii. Însă populațiile de caracatițe sunt în declin, iar pescarii încearcă să le crească pentru a suplimenta stocul.
Masculii și femelele prinși în sălbăticie sunt lăsați să se împerecheze, iar ouăle lor fertile sunt crescute în containere. Până de curând, aceste eforturi au eșuat, deoarece larvele de caracatițe se hrănesc doar cu hrană vie.
Însă experții în acvacultură au descoperit că unii pui de caracatiță sunt mai puțin pretențioși la mâncare și au folosit aceste specii pentru ferme.
Ca rezultat, mai multe companii din țări ca Japonia, Mexic și Australia au declarat că vor vinde în curând caracatițe de fermă.
Cercetătorii spun că piețele principale pentru caracatițe, SUA, Europa, Japonia și China, sunt zone unde oamenii sunt deja bine hrăniți. Caracatițele sunt delicatese și nu ar trebui să fie crescute în mod intensiv.