Fechet: 3 milioane de tone de deșeuri biodegradabile ajung la groapa de gunoi

Aproximativ 3 milioane de tone de deșeuri biodegradabile sunt depozitate la groapa de gunoi, ceea ce înseamnă impact asupra mediului, deoarece nu de puține ori acel gunoi ajunge să fie depozitat așa cum a fost colectat, fără a fi tratat și stabilizat în prealabil, a declarat marți ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate.

„În acest moment, în România, se transportă 3 milioane de tone de deșeuri biodegradabile la groapa de gunoi. Asta înseamnă impact asupra mediului pe de o parte, pentru că nu de puține ori acel gunoi ajunge să fie depozitat așa cum a fost el colectat – și nicidecum tratat și stabilizat înainte. Ca să nu mai vorbim de toate acele costuri de transport, toate cheltuielile companiilor de colectare și de salubritate. Iar, din acest punct de vedere, cel puțin pentru deșeurile din piețe, din toaletările arborilor, din parcuri – și mă refer aici la mediul urban și cel puțin pentru acele deșeuri din zona rurală și din cartierele de case din mediul rural – acolo unde nu e posibilă compostarea individuală la sursă, există, fără îndoială, nevoie de o colectare separată a biodeșeurilor”, a menționat Mircea Fechet, la conferința „Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reutilizarea și reciclarea electronicelor și a materialelor industriale”.

Ministrul a adăugat că din deșeurile amestecate, inclusiv deșeurile periculoase, DEEE-uri, becuri, baterii „și alte elemente amestecate cu cele biodegradabile, nu se poate obține niciodată un compost adecvat pentru agricultură„.

Nici Ministerul Agriculturii nu va fi vreodată de acord cu acest lucru – și este foarte bine că nu este. Pe de altă parte, la construcții și la deșeurile din construcții și demolări, suntem în situația în care, la fel cum s-a întâmplat și cu alte fracții, ne auto-sabotăm. România, pe hârtie, cel puțin, pare că stă bine la acest capitol și la cantitatea pe care considerăm noi că o generăm și la modul în care tratăm aceste deșeuri, însă acesta este un capitol întreg care ar trebui gestionat separat„, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, România trebuie să rezolve problemele legate de DEEE-uri, deșeurile din construcții și demolări, deșeurile biodegradabile și deșeurile din textile.

După finalizarea problemei Sistemului de Garanție-Returnare și după ce vom considera că am rezolvat problema deșeurilor reciclabile în România sau cel puțin o parte din ea, cred că următoarea provocare la care ar trebui să ne adresăm se referă la DEEE-uri, deșeurile din construcții și demolări, deșeurile biodegradabile și, de ce nu, deșeurile din textile”, a mai spus Mircea Fechet.

Green Report a mai scris despre problema compostului, iar România nu are încă norme de aplicare pentru legea compostului sau cea privind reducerea risipei alimentare. Ministerele responsabile sunt cel al Mediului și cel al Agriculturii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri