FAO: Este nevoie de o reformă în agricultură. Micii producători trebuie ajutați

Specialiștii estimează că, până în 2050, cererea de mâncare va nivel global va crește cu 60%. Totodată, trebuie precizat că agricultura, inclusiv silvicultura, pescuitul și producția animală, generează aproximativ o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. De aceea, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite cere o reformare a sistemului.

fao agricultură

Într-un raport pulicat astăzi, FAO avertizează că, în lipsa acțiunilor concrete pentru limitarea impactului schimbărilor climatice, milioane de persoane vor suferi de foamete. Cei mai afectați vor fi cei din Africa sub-sahariană și Asia de Sud și de Sud-Est, oameni care se bazează pe agricultură pentru traiul lor.

fao-agricultura

Schimbarea ar putea veni prin micii producători

Raportul FAO subliniază importanța susținerii micilor producători. Potrivit specialiștilor, în țările în curs de dezvoltare trăiesc aproximativ o jumătate de miliard de familii de mici proprietari, care produc alimente și alte produse agricole, în condiții agricole, ecologice și socio-economice diverse. Prin urmare, autoritățile locale ar trebui să îi ajute să se adapteze, folosind metode alternative potrivite fiecărei zone.

Printre sugestii, se numără practici cu un impact redus asupra mediului, precum: folosirea unor soiuri rezistente la căldură și eficiente în consumul de azot, utilizarea tehnologiilor de plantare fără pregătirea solului, precum și gestionarea integrată a fertilității solului. Numai adoptarea pe scară largă a practicilor eficiente în consumul de azot ar putea reduce numărul de persoane cu risc de subnutriție cu mai mult de 100 de milioane, potrivit raportului.

În plus, specialiștii FAO îi îndeamnă pe responsabilii de politici publice să elimine bariere precum acordarea de subvenții pentru practici agricole nesustenabile și de stimulente prost administrate. De asemenea, insistă asupra facilitării accesului la piețe, credite, servicii de extindere și programe de protecție socială pentru micii fermieri și mai ales pentru femei.

Protejarea mediului, un alt aspect vizat de raportul FAO

Pe lângă ideile pentru combaterea foametei și susținerea micilor producători, raportul prezintă soluții pentru reducerea emisiilor din sectorul agro-alimentar. De exemplu, prin înlocuirea tehnicii de inundare a orezăriilor, se poate economisi apă și se pot reduce emisiile de metan cu 45%.

De asemenea, prin utilizarea unor tehnici mai eficiente în sectorul creșterii animalelor, ar putea fi reduse emisiile cu până la 41%. Potrivit cowspiracy.com, doar agricultura practicată pentru a hrăni animalele generează 18% din emisiile de gaze cu efect de seră (mai mult decât sectorul transporturilor).

Raportul concluzionează că este nevoie de mai multă susținere internațională pentru un sistem cu un impact puternic asupra schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri