Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a înregistrat în luna februarie 2014 cea mai puternică creștere lunară de la mijlocul lui 2012, din cauza majorării prețurilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu excepția cărnii, arată datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters, citată de Agerpres.
FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne și zahăr.
În luna februarie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 208,1 puncte, în creștere cu 5,2 puncte față de valoarea revizuită de 202,9 puncte înregistrată în luna ianuarie”, se arată în raport.
FAO a precizat că cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la zahăr, 6,2%, și la uleiuri vegetale, 4,9%. În pofida creșterii înregistrate luna trecută, indicele prețurilor produselor alimentare este în prezent la un nivel inferior celui înregistrat în februarie 2013.
Creșterea de luna trecută vine după o lungă perioadă de scădere a prețului alimentelor, în general. Însă este prea devreme să spunem dacă a avut loc cu adevărat o inversare a tendinței. Cel mai probabil, vremea este principalul factor care a dus la creșterea prețului pentru unele materii precum zahărul sau făina, însă o cerere puternică este, de asemenea, un factor important pentru prețul porumbului, produselor lactate și uleiului”, a declarat economistul șef al FAO, Concepción Calpe.
Separat, FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale înregistrată în 2013, până la nivelul record de 2,515 miliarde tone, cu 13 milioane tone mai mult decât estimările anterioare.
De asemenea, în primele sale estimări privind recolta mondială de grâu din 2014, FAO mizează pe o producție de 704 milioane tone, în scădere cu 1,7% față de recolta record înregistrată în 2013 dar cu toate acestea a doua mare recoltă de grâu înregistrată vreodată, subliniază FAO.