Singura sansa de a tine piept unei crize alimentare mondiale, de proportii, o reprezinta politicile la nivel national, axate pe investitii publice si private in mediul rural, ce devin cruciale dupa 2015, potrivit lui Jose Graziano da Silva, directorul general al Organizatei Națiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Razboiul impotriva insecuritatii alimentare este departe de a fi luat sfarsit. In lume exista acum 870 de milioane de oameni care sufera de foame, iar singura solutie impotriva acestui flagel o reprezinta angajamentul politic, la nivel national, consolidat la nivel regional si mondial, de comunitatea internationala”, a declarat Jose Graziano da Silva in cadrul unei reuniuni ONU la nivel inalt, care a avut loc la Madrid.
Potrivit lui da Silva, omenirea produce hrana suficienta pentru toti, problemele care trebuie rezolvate fiind accesul la hrana si o nutritie adaptata local.
Avem nevoie de sisteme alimentare eficace si echitabile, de o atitudine fata de criza alimentara, radical schimbata, la nivel mondial”, a afirmat da Silva.
Directorul general al FAO a avertizat ca, desi responsabilitatea alimentatiei locuitorilor va apartine guvernelor nationale, globalizarea economiei presupune ca nici unul dintre state sa nu actioneze separat, deoarece masurile luate de un guvern sau de o companie pot avea repecusiuni la nivel global.
Masurile luate de un stat sau de o companie se pot repercuta negativ asupra securitatii alimentare a celorlalti, un astfel de conflict putand provoca instabilitate in regiunile sau tarile vecine”, a subliniat Jose Graziano da Silva.
Politicile publice vor trebui sa creeze oportunitati pentru categoriile defavorizate, in special pentru persoanele care lucreaza in agricultura de subzistenta, pentru micii fermieri, pentru femei, tineri si pentru populatiile autohtone.