Facturile de energie ale școlilor din România ar putea scădea cu 5.000 de euro pe an

Costul energiei termice și electrice al unei școli cu o capacitate medie de 500 de elevi este de aproximativ 65.000 de euro pe an. Potențialul anual de economisire pentru o astfel de școală, doar prin îmbunătățirea comportamentului elevilor față de protecția resurselor, poate duce la economii de până la 5.000 de euro anual. Aceste este și obiectivul proiectului pilot „Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ” lansat miercuri de Asociația Environ în parteneriat cu Unabhängiges Institut für Umweltfragen (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu din Germania) și cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București.

2

Reprezentanții celor trei instituții susțin că proiectul se adresează în mod special elevilor, iar prin intermediul acestora se urmărește și implicarea familiilor și în general a comunităților locale. Astfel, copiii sunt educați nu doar să economisească energie la școală, ci să fie activi în acest sens și acasă. De la începutul proiectului au fost implicate numai în Germania 350 de școli totalizând un număr de peste 100.000 de elevi.

Florian Kliche, reprezentantul Institutul Independent pentru Probleme de Mediu, a subliniat că proiectul nu își propune realizarea unor investiții directe în materiale sau tehnologii de creștere a eficienței energetice, ci să provoace o schimbare de mentalitate prin implicarea directă a elevilor și a cadrelor didactice în aplicarea unui set de măsuri practice având ca scop creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ, contribuția la reducerea amprentei de carbon și încurajarea unui comportament responsabil fata de mediu la nivel personal.

În România sunt aproximativ 7.000 de școli. Dacă vom reuși să atragem în acest proiect 90% dintre acestea, atunci economiile realizate s-ar ridica la 25 de milioane de euro anual”, a delarat Kliche.

Proiectul pilot care va cuprinde patru unități de învățământ, două din București, una din Brașov și una din Techirghiol. Trainerii vor fi pregătiți în cursul lunii noiembrie în Germania, iar în luna decembrie, odată cu traducerea materialelor didactice va demara implementarea efectivă a acestui proiect. Prezentarea rezultatelor va fi făcută în luna aprilie 2016.

Citește și:

Armonizarea legislație cu Directiva pe eficiență energetică, adoptată în regim de urgență

ANRE: Industria a făcu cel mai mult din punctul de vedere al măsurilor de eficiență energetică

ANRE vrea să schimbe comportamentul consumatorilor în privința măsurilor de eficiență energetică

Greenpeace România donează 40 de panouri solare fotovoltaice unei școli din Rovinari

spot_img

Ultimele știri