ExxonMobil si Rosneft foreaza in Arctica

Gigantul petrolier american ExxonMobil si omologul sau rus, Rosneft, au semnat un parteneriat strategic de anvergura, care prevede explorarea, in comun, de petrol si gaze naturale in Oceanul Arctic si in Marea Neagra.

Miscarea va asigura companiei ruse un punct strategic pe pietele din SUA și Canada, iar suma pe care cei 2 giganti intentioneaza s-o aloce exploatarii resurselor petroliere din partea rusa a Oceanului Arctic, cat si in Marea Neagra se ridica la 2,45 miliarde de euro.

Acordul a fost parafat dupa 1 an de negocieri, la resedinta lui Vladimir Putin, Novo-Ogariovo, in apropiere de Moscova, de catre directorul general al Exxon, Rex Tillerson, impreuna cu Eduard Khudainatov, CEO Rosneft.

Este pentru prima data cand o companie petroliera controlata de guvernul rus a preluat o participatie semnificativa intr-un proiect energetic american, spune Lysle Brinker, director of Equity Research in cadrul companiei de cercetare IHS Herold.

Exxon este cea mai mare companie petroliera listata din lume, dupa capitalizarea bursiera. In luna noiembrie 2008, Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd. au incheiat un contract de concesionare (Farm Out Agreement), prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in perimetrul Neptun. ExxonMobil Romania si OMV Petrom contribuie fiecare cu 50% din valoarea investitiei.

Neptun, proiect de pionierat, fara precedent in Romania

“In ceea ce priveste operatiunile din Marea Neagra, trebuie avut in vedere faptul ca, la data prezenta, apele de mare adancime din Marea Neagra sunt aproape neexplorate. Iar Neptun este un proiect de pionierat, fara precedent in Romania. Pentru a confirma viabilitatea comerciala a descoperirii, in paralel cu analiza datelor colectate de sonda de explorare Domino-1, cele doua companii vor continua programul de achizitie de date seismice”, a declarat, pentru Green Report, Dana Daraban, PR ExxonMobil Romania.

Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri.

ExxonMobil si Petrom lucreaza impreuna pentru achizitionarea de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.

“Date fiind aceste incertitudini, nu se poate evalua exact nivelul investitiilor. In general, datorita complexitatii tehnice, forarea unei sonde in ape de mare adancime poate fi de aproximativ 10 ori mai scumpa decat forarea unei sonde in ape de mica adancime”, potrivit Danei Daraban.

Posibile investitii de miliarde de dolari

ExxonMobil a anuntat, in urma cu aproape 1 an, ca ar putea investi intre 3 si 10 miliarde dolari, impreuna cu Petrom, in dezvoltarea si productia de titei din blocul Neptun, aflat in platoul continental al Marii Negre, daca activitatile de explorare vor avea succes.

„Investitia este enorma, pentru ca apele sunt foarte adanci. Si riscul este extrem de mare, dar, daca gasim petrol, dezvoltarea si productia in acest perimetru vor necesita investitii intre 3 si 10 miliarde de dolari pentru o perioada de 5 ani", arata Ian Fisher, seful diviziei Exxon din Romania, in 2011, la sfarsitul lunii august.

Din 7.800 de sonde puse in functiune de ExxonMobil in ultimii 10 ani, peste 250 au fost forate in ape de peste 750 de metri.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Rosneft vrea sa dezvolte o platforma in Marea Neagra, impreuna cu ExxonMobil

 

 

spot_img

Ultimele știri