Extinderea reciclării deșeurilor din oțel va avea o contribuție covârșitoare în decarbonizarea industriei

Extinderea reciclării deșeurilor de oțel va fi un pas semnificativ înainte în decarbonizarea industriei, spune un nou raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) din Australia.

Reciclarea oțelului este matură și competitivă din punct de vedere al costurilor”, spun autorii raportului, analiștii IEEFA Simon Nicholas și Soroush Basirat. „Calitatea oțelului fabricat din deșeuri reciclate este în creștere, chiar dacă emisiile de carbon din proces sunt pe cale să scadă și mai mult odată cu lansarea continuă a energiei regenerabile”, se arată în raportul citat de recyclingtoday.com.

În 2020, producția globală de oțel a fost de 1,88 miliarde de tone metrice. Dintre acestea, aproape trei sferturi au provenit din furnalul integrat și procesul de furnal de bază cu oxigen (BF-BOF), pe care IEEFA îl consideră atât consumator de energie, cât și de carbon.

Producția de oțel din deșeuri este de departe cea mai mare sursă  de oțel nou din Statele Unite, care este sprijinită de disponibilitatea ridicată a deșeurilor într-o economie atât de mare și matură, spune IEEFA. În 2020, 71% din producția totală de oțel brut din SUA a fost realizată prin aceasta tehnologie. În UE, cifra a fost de 42 la sută.

La nivel global, în 2020, oțelul produs din EAF a reprezentat 26% din producția mondială de oțel brut, cea mai mare parte folosind deșeuri ca materie primă.

Se estimează că sectorul industriei oțelului emite 7% din poluarea globală.

Citește și: De ce reciclăm atât de puțin în București?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri