600 de milioane de oameni, majoritatea provenind din tari in curs de dezvoltare, vor muri prematur din cauza expunerii la deseuri industriale, a anuntat marti Institutul non-profit Blacksmith (VEZI STUDIU), citat de Reuters.
Minele, centrele de reciclat baterii si cele in care se trateaza pielea animalelor sunt, de cele mai multe ori, zone cu o toxicitate extrema in tarile in curs de dezvoltare. Chimicalele intalnite aici provoaca retardarea la copii si cancer, anunta presedintele Institutului Blacksmith, Richard Fuller.
„Aceasta este o problema finita. Exista doar cateva mii, nu sute de mii de astfel de locuri in lume. Este ceva ce putem rezolva pe durata vietii noastre”, a declarat Fuller. Organizatia pe care o prezideaza intentioneaza sa stranga 500 de milioane de dolari pentru a eradica locurile cu o toxicitate extrema.
Blacksmith a lucrat pana in prezent cu Banca Asiatica de Dezvoltare, cu ajutorul careia a finalizat 50 de proiecte de salubrizare incepand cu anul 1999. Pentru a atrage atentia asupra problemei, Blacksmith va lansa in fiecare an lista celor mai grave probleme de poluare si a celor mai poluate locuri. In acest an, Africa se afla in fruntea listei, urmata de China.
Majoritatea companiilor responsabile pentru deseurile industriale nu sunt multinationale mari, ci mai degraba companii mici locale. Multinationalele desfasoara campanii de colectare si salubrizare, fiind mult mai sensibile la publicitatea negativa.
Recent, Blacksmith a condus o campanie de curatare a unui centru de colectat baterii din Haina, Republica Dominicana. Solul de aici continea 35% plumb, substanta ce afecta capacitatea de a invata a copiilor din regiune.
Foto: www.schwartzphoto.com