Cele mai actuale sisteme de iluminat cu consum redus de energie dar si accesoriile necesare vor fi prezentate in cadrul Expozitiei Internationale de Echipamente si Tehnologii pentru Sisteme de Iluminat (ELIE), care va avea loc la Palatul Parlamentului,in perioada 8- 11 aprilie.
In cadrul conferintei dedicate evenimentului, principalul subiect a fost "Directiva Uniunii Europene, 08.12.2008 – lampile eficiente energetic versus lampile traditionale". Scopul conferintei a fost de a aduce in atentia publicului informatii complete despre sursele noi de lumina care vor inlocui lampile cu incadescenta.
Din septembrie 2009 sursele de lumina incadescente mate si cele clare de 100 de wati vor fi scoase de pe piata, iar celelalte categorii de becuri cu incandescenta vor fi retrase progresiv in 5 etape pana in 2012. Regulamentul Comisiei Europene care prevede eliminarea surselor de lumina incadescente a aparut pe 18 martie si trebuie sa fie respectat de toate tarile membre UE.
"Iluminatul reprezinta 19% din consumul de energie la nivel global. Printre avantajele surselor de lumina fluorescente se numara durata de viata de 6.000 de ori mai mare, dar si consumul redus de energie de pana la 6 ori mai mic fata de un bec cu incadescenta", explica Dorin Beu, doctor inginer la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca.
Printre dezavantajele becurilor fluorescente se numara pretul ridicat, la aprindere genereaza 30% din fluxul luminos nominal, durata de viata scade daca sunt aprinse si stinse frecvent, nu redau foarte bine culorile si contin mercur, de aceea necesita predarea spre reciclare cand se ard.
Potrivit unui studiu Enerlin, iluminatul rezidential repezinta 23% din iluminatul total.
"Noile solutii de luminat pot economisi 40% din energia consumata in mod normal. Locuintele au un rol foarte important la acest consum global. Mai mult de 2 miliarde de surse incandescente sunt vandute anual, iar 95% din energia consumata de acestea se pierde prin caldura", sustine Costin Cunesteanu, marketing manager Philips.
Alternativele becurilor incandescente propuse de companii sunt sursele cu LED-uri, cele compacte fluorescente, dar si becurile economice cu halogen.
"Utilizarea surselor de lumina economice are un impact foarte mare asupra mediului. In primul rand, se obtine o eficienta energetica foarte mare. Gestiunea deseurilor dupa ce aceste surse se ard este importanta, deoarece contin cantitati mici de mercur, care trebuie administrat corespunzator", a declarat Raul Pop, presedintele asociatiei Recolamp.
Pentru o refelctare cat mai complexa a subiectelor privind iluminatul, in prima zi a expozitiei ELIE, vor avea loc dezbateri pe tema "Calitatea si eficienta sistemelor de iluminat- actualitate si deziderat" in cadrul mesei rotunde a Comitetului National Roman de Iluminat.
Pe 9 aprilie, Asociatia Romana a Electricienilor va sustine conferinta cu tema "Initiativa nationala pentru un iluminat economic- Stare de urgenta".
Foto: keetsa.com