Expert deșeuri: Primăria Generală scapă de responsabilitatea depozitării deșeurilor

Primaria Municipiului București a reușit să scape de responsabilitatea depozitării deșeurilor transferând obligația încheierii contractelor cu gropile de gunoi primăriilor de sector, a declarat pentru Green Report, Raul Pop, expert deșeuri.

Imagine de TIm S de la Pixabay

Personal, mi se pare mai bine așa, dacă tot au autonomie în contractarea ridicării. Normal ar fi fost ca cele 6 sectoare și județul Ilfov să fi fost înscrise într-un sistem unic, cu infrastructura mare partajată (gropi, stații de sortare, stații de transfer) și cu infrastructura mică separată pe UAT-uri (pubele, platforme, eventual și autospeciale)”, a explicat Raul Pop.

Potrivit unei hotărâri a consilierilor municipali, toate contractele cu gropile de gunoi vor fi încheiate de către primăriile de sector și nu de Primăria Capitalei, așa cum se întâmpla până acum. 

Prin această hotărâre, încheierea contractelor de depozitare a deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare şi tratare a acestora a fost delegată către consiliile locale ale sectoarelor Capitalei.

“Încheierea contractelor (…) se va face odată cu ajungerea la termenul final al contractelor pentru activitatea de depozitare, respectiv contractul nr. 955/11.03.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi SC Iridex Group Import Export SRL şi contractul nr. 22268/14.07.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi SC Eco Sud SA, cât şi în limita prevederilor autorizaţiilor integrate de mediu deţinute de cele două depozite”, prevede proiectul de hotărâre.

În raportul de specialitate al proiectului se arată că, pentru eliminarea deşeurilor provenite din municipiul Bucureşti, în prezent PMB are în derulare două contracte pentru depozitarea deşeurilor încheiate cu depozitul Chiajna (administrat de SC Iridex Group Import Export SRL) şi cu depozitul Vidra (administrat de SC Eco Sud SA).

Conform sursei citate, contractul nr. 955/11.03.1999 cu Iridex urmează a se finaliza pe 21 martie 2020, iar cel cu Eco Sud din 14 iulie 1999 urmează a se finaliza pe 12 iulie 2020. Depozitul de deşeuri de la Chiajna şi cel de la Vidra deţin câte o autorizaţie integrată de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu valabilitate până în 2028.

“Este absolut necesar ca depozitarea deşeurilor să se realizeze într-un mod controlat, la depozite care deţin autorizaţie integrată de mediu”.

Totodată, potrivit unor prevederi din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale Municipiului Bucureşti aprobă, prin hotărâri ale consiliului local/judeţean/general, măsurile necesare pentru interzicerea abandonării, aruncării sau gestionării necontrolate a deşeurilor, se mai arată în raport.

Citește mai multe AICI.

spot_img

Ultimele știri