Exodul animalelor sălbatice: Foci în canalele din Amsterdam

Amsterdam are o biodiversitate mai mare decât zona rurală a Olandei, în canalele orașului putând fi întâlnite inclusiv foci, relatează AFP, citată de Agerpres.

amsterdam

Nu mai puțin de 10.000 de specii de animale se găsesc în Amsterdam, coabitând cu cei 800.000 de locuitori și milioanele de turiști. Mamifere, precum șoarecele de câmp (Microtus oeconomus), sau veverița roșcată, prădători, precum eretele, sau vulpea, dar și noi specii de lilieci și fluturi, iar din 2012 inclusiv foci!

Cu blana scurtă și pătată, focile comune ajung uneori în canalele din Amsterdam din Marea Nordului, după ce traversează ecluza din IJmuiden și înoată de-a lungul canalului mării Nordului. Cei mai norocoși au putut să întrezărească o focă gri, cu pete gri și albe. Sau să vadă chiar și un marsuin.

Capitala turistică a Olandei, compusă din șapte biotopuri diferite, reunește un sfert din speciile animale recensate pe teritoriul țării, dintre care 300 protejate.

Biodiversitatea din Amsterdam a crescut în ultimii ani, contrar tendinței naționale și internaționale”, subliniază municipalitatea pe site-ul său de internet.

În asemenea măsură încât este azi mai importantă decât în zona rurală, potrivit lui Geert Timmermans, șef al proiectului „Arhitectura peisajului și Ecologie” pentru municipalitate.

În plin centru urban există întotdeauna și natura. „Natura se adaptează, se folosește de noul mediu pentru a se instala”, a constatat Jelle Reumer, fost director al Muzeului de istorie naturală din Rotterdam și profesor de paleontologie din Utrecht.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri