Excrementele balenei albastre relevă sănătatea lanțului trofic din Antarctica

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă va călători în Antarctica luna aceasta pentru a realiza cel mai cuprinzător studiu efectuat vreodată cu privire la balenele albastre şi la krill-ul cu care acestea se hrănesc. Ei intenționează să folosească excrementele balenei ca ghid pentru a cerceta sănătatea lanțului trofic.

O echipă de 28 de persoane s-a îmbarcat din portul Hobbart la bordul navei de cercetare marină Investigator.

„Avem specialişti de talie mondială, o navă de cercetare şi tehnologii de vârf. Va fi o călătorie incredibilă de şapte săptămâni”, a declarat conducătorul expediţiei, Mike Double.

Un interes esenţial al studiului îl reprezintă excrementele balenelor, ca potenţial îngrăşământ pentru oceane.

„Vrem să aflăm dacă forma roiurilor de krill afectează distribuţia şi comportamentul balenelor albastre şi dacă acestea fertilizează oceanul cu excrementele lor, contribuind la creşterea mai multor alge, pe care krill-ul apoi le mănâncă”, a explicat Double.

Echipa va folosi drone pentru a monitoriza balenele şi a colecta probe de pe suprafaţa apei, deoarece testează ipoteza potrivit căreia fierul din componenţa excrementelor balenelor alimentează fitoplanctonul, care reprezintă baza pentru hrana din mediul acvatic antarctic.

Călătoria de șapte săptămâni urmărește să cerceteze balenele și să utilizeze sunete pentru a determina forma, dimensiunea și densitatea formelor de krill pe care preferă să le mănânce.

„Vom lua probe de apă din zonele cu balene şi krill, doar cu balene, doar cu krill şi cu niciuna dintre specii. Prelevarea probelor va indica unde se afla fierul, cât de rapid se scufundă acesta şi dacă producţia primară creşte în timp „, a indicat Elanor Bell, adjuncta şefului expediţiei.

Balenele albastre – cele mai mari animale din lume – cu o lungime de până la 30 de metri, consumă până la trei tone de krill pe zi. Chiar dacă sunt cele mai mari creaturi de pe Pământ, se știe puțin despre această specie care a fost împinsă până aproape de dispariție.

spot_img

Ultimele știri