Exclusiv: Romanii construiesc aparatura pentru salvarea oamenilor prinsi sub daramaturi

O echipa de cercetatori romani a participat, in Marea Britanie, la constructia primului aparat destinat detectarii oamenilor prinsi sub daramaturi.

Un asemenea dispozitiv poate servi la salvarea persoanelor ramase imobilizate in ruinele cladirilor distruse in urma unor cutremure sau a unor atentate teroriste.

Programul de cercetare, denumit "Second generation locator for urban search and rescue operations", este in derulare la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, in colaborare cu Universitatea Tehnica din Atena (coordonatorul de proiect) si alti 18 parteneri din UE.

Specialistii romani implicati in proiect sunt lector dr. Victor Bocos-Bintintan si doctorandul Ileana Andreea Ratiu, de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Ei au participat la implementarea proiectului – atat in ce priveste etapa de proiectare si constructie a incintei de simulare, cat si la testarile preliminare ale intregului sistem.

“Concluziile preliminare sunt ca amoniacul, acetona si dioxidul de carbon sunt compusii chimici care indica un metabolism uman activ. Acesti compusi pot trece prin straturile de material rezultate prin prabusirea cladirilor si sunt detectabili in timp real utilizand instrumentatie ultra-sensibila, portabila si cu raspuns rapid, cum este cea bazata pe spectrometria de mobilitate ionica”, a declarat, in exclusivitate pentru Green Report, lector dr. Victor Bocos-Bintintan.

Zece voluntari au acceptat sa fie "ingropati" timp de sase ore

Cercetarile din Marea Britanie s-au bazat si pe experimentele efectuate cu zece voluntari, care au acceptat sa fie inchisi, timp de cate sase ore, intr-o incinta care simula ruinele unei cladiri. In perspectiva, cercetarile urmeaza sa determine cum se comporta organismul uman in cazul unei captivitati de mai lunga durata – de pana la 24 de ore.

Investigatiile vizeaza obtinerea de informatii, in premiera, despre profilul chimic generat de o persoana prinsa sub daramaturi si evolutia acestui profil in timp.

Pe durata campaniei de masuratori, ce a implicat cele 10 persoane, s-au prelevat un numar foarte mare de probe, de ordinul sutelor. Pe baza acestora se poate descrie cu acuratete profilul chimic metabolic. In schimb, este necesar un timp indelungat atat pentru unele seturi de analize, cat si pentru procesarea datelor primare obtinute.

Pana acum, cautarea oamenilor prinsi sub daramaturi utiliza caini dresati. Aceasta metoda este insa greoie, intrucat cainii obosesc, se pot rani si sufera de stress, astfel ca nu pot lucra timp indelungat.

Mihai Diac

Foto: news.discovery.com
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri