Exclusiv GR: Comisia Europeana ne invata sa cumparam verde

Comisia Europeana a elaborat deja reguli clare in ceea ce priveste achizitiile verzi, dar este important de precizat ca aceste reguli „constituie un instrument voluntar”.

Cu alte cuvinte, sistemul de achizitii publice verzi (Green Public Procurement, GPP) are caracter de recomandare, nu de obligatie. GPP este propus sub deviza „Achizitii publice pentru
un mediu mai bun”.

Text de Mihai Diac

Utilitatea unor reguli pentru impulsionarea de achizitii ecologice deriva din faptul ca, potrivit Comisiei, autoritatile publice din Europa cheltuie 19% din produsul intern brut, adica aproximativ doua mii de miliarde de euro, pentru achizitia de produse cum ar fi echipamente de birou, automobile, servicii de transport, curatenie si alimentatie, precum si pentru diferite lucrari.

Potentialul GPP ca instrument politic este recunoscut din ce in ce mai larg, dupa ce, in 2002, Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a adoptat o recomandare privind achizitiile publice verzi.

Criterii europene pentru selectarea achizitiilor sunt indicate separat pentru toate categoriile de produse sau servicii: hartie, produse si servicii de curatenie, textile, echipamente IT, constructii, transporturi, mobila, energie electrica, alimente, telefoane mobile etc.
De exemplu, pentru un produs aparent simplu – hartia de birou, este prezentata o argumentatie ampla. O achizitie neecologica favorizeaza distrugerea padurilor si pierderea biodiversitatii, con-sum exagerat de apa si energie in timpul productiei, emisii toxice in aer si in apa, deseuri si rebuturi. O abordare ecologica inseamna sa cumperi hartie din fibre recuperate (hartie reciclata) sau hartie pe baza de fibre neprelucrate, exploatate in mod legal si sustenabil.

De asemenea, se recomanda achizitii de hartie produsa prin procese care au un consum de energie si emisii reduse, precum si hartie obtinuta prin procedee care evita utilizarea substantelor nocive pentru mediu.

Alimentele bune pentru oameni si animale

In domeniul alimentelor si serviciilor de catering, CE propune specificatii pentru fructe si legume, produse de acvacultura si produse marine, carne si produse lactate, bauturi si racoritoare, precum si pentru serviciile de catering.
Pentru alimente sunt urmarite in primul rand metodele de productie ecologica si deseurile provenite din ambalaje. Criteriile complete vizeaza si alte aspecte, cum ar fi bunastarea animalelor.

Pentru serviciile de catering, criteriile de baza se concentreaza pe alimentele ecologice, reducerea deseurilor si colectarea selectiva. Criteriile complete se concentreaza, in plus, pe criterii de selectie ecologice, utilizarea hartiei si a produselor de curatenie, echipamente de bucatarie, nutritie.

Efectul negativ al unor achizitii neecologice include eutrofizare, acidificare si impact toxic asupra sanatatii umane si mediului, din cauza reziduurilor de ingrasaminte si de pesticide prezente in apa, aer, sol si alimente. Cruzimea fata de animale este si ea o caracteristica a achizitiilor neecologice.

O abordare ecologica inseamna achizitia de alimente ecologice sau fabricate in sisteme de productie integrata, achizitia de produse sezoniere, ambalare in vrac sau in materiale cu continut reciclat ridicat, tacamuri si vesela refolosibile, colectare selectiva si instruirea personalului.

Materialele trebuie sa fie ecologice

In domeniul constructiilor, fisa produsului recomanda maximizarea performantei energetice a cladirilor, asigurarea unor standarde inalte de eficienta energetica pentru sistemele de incalzire, racire, ventilatie si apa calda si pentru dispozitivele electronice, precum si incurajarea utilizarii surselor de energie regenerabile localizate.

Comisia Europeana recomanda incurajarea utilizarii de materiale de constructie netoxice, contand, de asemenea, pe disponibilitatea materialelor de constructie pe baza de materii prime reciclabile.

In domeniul mobilierului, Comisia Europeana sugereaza achizitia de lemn din paduri gestionate durabil si legal, utilizarea de componente fabricate partial sau total din materiale reciclate sau regenerabile (cum ar fi lemnul), limitarea continutului de solventi organici si a emisiilor de COV (compusi organici volatili) din produse, adezivi si substantele pentru tratarea suprafetelor. Continutul de COV al adezivilor utilizati la montarea mobilei nu trebuie sa depaseasca 10 la suta din greutate.

Citeste mai mult despre Comisia Europeana ne invata sa cumparam verde
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri