Exclusiv G.R. Tufele de jojoba, coroana desertului Negev

Pare o minune ca in desert sa rasara orice alta planta, nu numai copaceii de jojoba, cultivati pe sute de hectare si ingrijiti de locuitorii chibutului Hatzerim, comunitate situata la aproximativ 120 de kilometri de Tel Aviv, Israel.

Dar totul este real, iar uleiul de jojoba, obtinut din semintele maronii, de compania „Jojoba Israel” este  exportat pe tot globul, fiind folosit in industria cosmetica.

Ca sa rasara si sa infloreasca, tufele de jojoba sunt udate pe sub pamant printr-un sistem de tuburi din plastic, prevazute in interior cu picuratoare fabricate de Netafim, celebra companie israeliana de echipamente agricole.

 „Jojoba Israel” exporta ulei organic de jojoba in toata lumea

Din semintele de jojoba se extrage uleiul de jojoba, obtinut prin presare la rece, fara chimicale, de catre compania „Jojoba Israel”, infiintata, in 1988, in Hatzerim.

„<Jojoba Israel> este cea mai mare companie producatoare de ulei de jojoba din Israel, iar calitatea acestuia il recomanda in industria de cosmetice din nenumarate state ale lumii, din care amintesc Germania, Spania, Franta sau China. De fapt, nu este un ulei, ci un lichid auriu care protejeaza parul si pielea si are efecte antiseptice”, a explicat, pentru „Green Report”, Naty Barak, responsabil cu dezvoltarea durabila la compania Netafim.

Cultivarea tufelor de jojoba a inceput in Israel la mijlocul anilor 1960, cand oamenii de stiinta de la Universitatea Ben Gurion au importat seminte si au incercat sa le faca sa rasara in pamantul arid al desertului Negev.

Semintele, selectate timp de peste un deceniu

Acest lucru a durat mai mult de un deceniu, timp in care au fost experimentate mai multe soiuri de seminte pentru a se obtine un ulei cu caracteristici unice, cu rezistenta naturala la daunatori si cu un potential crescut de recolta.

In plus, la acea vreme, noutatea, si pentru pentru culturile de jojoba din Israel, era reprezentata de sistemul inovativ de irigare, dezvoltat de Netafim, iar, cu timpul, datorita acestui procedeu unic in lume suprafata cultivata s-a dublat.

Apa pentru irigatii, din sistemele de epurare

Apa cu care este irigata plantatia provine dintr-un sistem de epurare si recirculare a apelor uzate.

Insa, la radacina copaceilor se vede doar pamantul umezit de instalatiile de irigatie care sunt ascunse in pamant, in gropi sapate la distante bine calculate de specialisti.

Iar, in zare,  soarele straluceste pe un cer fara pic de nori, semn ca ploaia se va lasa multa vreme asteptata. In Israel, media precipitatiilor se situeaza la 20 de mililtri, anual, pe metru patrat.

„Nici o picatura in plus sau in minus nu curge la radacina copacilor, cantitatea de apa este <setata> in furtunele de plastic, folosite pentru irigatii, cu ajutorul picuratoarelor produse de Netafim. Acest pas important in tehnologie a dus la situarea <Jojoba Israel> in prima linie a producatorilor de ulei din intreaga lume, cu o medie de cateva mii de kilograme de seminte de jojoba la hectar”, a mai spus Naty Barak.

Ce este si la ce foloseste uleiul de jojoba

Copaceii de jojoba sunt originari din desertul Sonorul, care se afla in nord-vestul Mexicului, dar cresc si in vestul Arizonei.

Semintele de jojoba au o lungime de 2 sau 4 centimetri si pot fi pastrate o lunga perioada de timp fara a-si pierde din calitati.

Din seminte se extrage o ceara lichida sau uleiul de jojoba, singura ceara lichida, vegetala, care exista.

Uleiul se obtine prin presarea la rece a semintelor, el fiind compus in proportie de 96% din ceramide. Uleiul de jojoba este folosit in tratamente cosmetice datorita proprietatilor sale multiple de hidratare, de reglare a sebuumului sau de protectie impotriva razelor UV.

Este indicat si in hidratarea tenului sensibil sau a pielii delicate a bebelusilor, in tratarea eczemelor, a psoriazisului, ca scut impotriva razelor UV ori poate fi folosit pentru intarirea firului de par.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri