EAT SMART: Exclusiv GR – România ar putea avea o primă lege pentru reducerea risipei alimentare din această vară

Parlamentul României ar putea aproba în următoarele două săptămâni proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare. Acesta este considerat de reprezentanții Parlamentului drept un prim pas către reducerea acestui fenomen, chiar dacă nu este sub cea mai bună formă.

alimente_0

Suntem în clipa de față la Cameră cu un proiect spre validare. Undeva la sfârșitul lunii acesteia sper să-l putem depune ca adoptat”, a declarat pentru Green Report deputatul Valeriu Steriu, membru al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

Acesta susține că variata care ar putea fi adopatată dă posibilitatea producătorilor și comercianților să poată dona alimentele care se apropie de termenul de valabilitate către orfelinate, cămine de bătrâni sau adăposturi pentru animale

Parlamentarul UNPR  a precizat că legea nu are un caracter obligatoriu. “Până la faza cu obligativitatea, așa cum a avut-o Franța, este încă o cale lungă. De altfe, în prima fază, proiectul adoptat în Franța a fost invalidat de Curtea Constituțională și a trebuit rescris”, a mai spus Steriu.

Proiectul de lege, contestat de ONG-uri

Comunitatea de-clic.ro, Ecoteca, Think Outside the Box și Grupul Quantic au creat o petiție prin care cer Camerei Deputaților și Ministerului Agriculturii să revizuiască propunerea legislativă referitoare la risipa alimentară.

Potrivit grupului de inițiativă format, există 4 aspecte care ar trebui modificate. Primul face referire la faptul că, din cea mai recentă variantă a legii, a fost eliminată obligativitatea supermarketurilor de a dona alimentele nevandabile. Obligația legală a fost înlocuită cu o simplă recomandare, ceea ce, potrivit inițiatorilor, nu schimbă cu nimic situația actuală.

O altă problemă adusă în discuție este lipsa unor măsuri fiscale care să îi stimuleze pe retaileri să doneze alimentele. Pentru aceștia, în momentul actual, este mai ieftin să le arunce decât să le doneze. De asemenea, se pare că preluarea alimentelor este un aspect pe care legea nu îl va reglementa.

Totodată, creatorii petiției cred că legea va împiedica organizarea de bănci alimentare în viitor

Care sunt soluțiile?  

Cele 4 organizații cer autorităților să introducă măsuri de încurajare fiscală și administrativă a supermarketurilor, să descurajeze risipa alimentară prin practicarea unui preț mai mare pentru depozitarea la groapă sau pentru incinerare și să încurajeze ONG-urile și municipalitățile să înființeze bănci de alimente sau magazine sociale.

Supermarketurile consideră proiectul de lege ambiguu

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România – AMRCR – atrage atenția că textul privind diminuarea risipei alimentare obligă toți comercianții să „doneze” sau să „sponsorizeze” –  cu alimente aflate în proprietatea lor și expuse în mod legal pe raft – așa-zise ”entități” care,  după însușirea în acest mod, pot să utilizeze alimentele respective în scopuri insuficient definite în proiectul de lege aflat pe agenda plenului Camerei Deputaților.

“În România acest fenomen nu  a ajuns  încă să fie evaluat nici în întregime si nici în profunzime la nivelul tuturor operatorilor economici sau mai ales al populației. Cu toate acestea observăm că autoritățile par să fie conduse doar de dorința frivolă ca România să fie un pionier al pionieratului în acest domeniu. Faptul că legea va intra în vigoare la 6 luni de la publicare iar Normele metodologice la 12 luni de la publicare reprezintă implicit o recunoaștere a faptului ca acest proiect de lege a apărut prematur pe agenda publică“, a declarant Florin Căpățână, vicepreședinte AMRCR.

Potrivit statisticilor, anual, statele member ale Uniunii Europene aruncă 20% din ceea ce produce, pierzând astfel 143 de milioane de euro și generând 6% din totalul emisiilor de carbon.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri