Exclusiv G.R. : Namolul rosu din industria aluminiului poate servi ca material de constructie

Namolul rosu rezultat din industria aluminiului poate fi utilizat ca materie prima secundara in domeniul materialelor de constructie, a declarat pentru Green Report dr. ing. Nastasia Saca, specialist in cadrul Centrului de Cercetare pentru Valorificarea Deseurilor Minerale.

Centrul a fost infiintat in anul 2011 dar are deja o serie de realizari stiintifice.

Namolul rosu este un reziduu provenit in urma procedeului de fabricare a aluminei din minereu de bauxita.

Culoarea rosie provine de la procentul ridicat de oxizi de fier din compunerea namolului.

Utilizarea namolului rosu, tratat adecvat, ca materie prima in industria materialelor de constructie este o propunere de proiect elaborata de Centrul de Cercetare impreuna cu Institutul de Metale Neferoase si Rare din Bucuresti.

"Rezultatele unor cercetari arata posibilitatea valorificarii unor deseuri precum cenusi de ardere a carbunilor, deseuri menajere, zguri din metalurgia feroasa si neferoasa, namoluri de electrodepunere, deseuri inerte – beton, ceramica – in domeniul materialelor de constructie", spune Nastasia Saca.

Chiar si deseurile menajere pot fi utilizate in acest scop.

Nastasia Saca ne-a oferit aceste precizari cu prilejul celei de a doua editii a Conferintei Tinerilor Cercetatori, organizata de Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti (UTCB). La conferinta au fost acceptate 49 de comunicari stiintifice apartinand diferitelor domenii tehnice. Autorii acestora sunt studenti, doctoranzi si cadre didactice universitare.

Foto: world-aluminium.org

Mihai Diac

Citeste si:

Constructorii au inventat pereti din deseuri de hartie

70 de tineri romani construiesc o casa solara pentru Spania

Casa din baloti de paie devine realitate in Romania secolului XXI (VIDEO)

spot_img

Ultimele știri