Exclusiv GR: Legea Picnicului, o victorie a Green Revolution in beneficiul Romaniei

Avem o Lege a Picnicului, o lege curata pentru o Romanie murdara. Dupa patru ani de discutii si dezbateri, Legea Picnicului, initiata de Green Revolution, a fost aprobata de Parlamentul Romaniei. Dar greul abia acum incepe.

Noul act normativ, Legea privind Desfasurarea Activitatilor de Picnic, este un proiect al Asociatiei Green Revolution si al unui grup de parlamentari: Attila Korodi (UDMR), Sulfina Barbu (PDL), Carmen Moldovan (PSD) si Adriana Saftoiu (fost deputat PNL).
Ratiunea noii legi este explicata de Corneliu Belciug, director de programe al Asociatiei Green Revolution: „Ca sa merg sa fac un picnic intr-o zona din Romania, pana acum trebuia sa stiu 15-16 legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale ministrului. Nu pot sa merg la picnic cu un compendiu legislativ la subrat”.

Text de Mihai Diac

Legea Picnicului este menita sa ofere cadrul optim destinat relaxarii in natura, sa creeze reguli pentru administrarea zonelor de picnic, sa educe populatia Romaniei si, daca e cazul, sa aplice sanctiuni. Proiectul legii a fost aprobat de Senat in octombrie 2011, iar plenul Camerei a adoptat-o la 21 februarie 2012, cu 155 de voturi pentru si zece abtineri. Noul act normativ a avut si sprijinul societatii civile, o serie de personalitati declarandu-si adeziunea in favoarea lui. Printre acestea s-au numarat Melania Medeleanu, Oana Cuzino, Leonard Doroftei si Ioan T. Morar.

„Suntem abia la jumatate de drum”

Pe de alta parte, insa, Corneliu Belciug, director de programe al Green Revolution, considera ca aprobarea legii nu este suficienta: „Suntem abia la jumatate de drum. In prima faza trebuie sa se deruleze campanii de constientizare a legii, destinate atat autoritatilor, cat si locuitorilor. Incercam sa le explicam oamenilor ca nu le ingradim drepturile, ci ca intram in normalitate, ca abuzul asupra naturii nu este un drept constitutional si ca incercam sa formam o infrastructura speciala destinata acestor activitati. Acest lucru o sa dureze cativa ani de zile. Este o lege care devine utila doar acolo unde nu exista sapte ani de acasa. In cazul unui om civilizat, nu este nevoie sa stie de existenta unei astfel de legi. Dar acolo unde cei sapte ani de acasa au fost facultativi, trebuie sa avem reglementari. Astfel, nu este o lege care se adreseaza oamenilor civilizati, ci persoanelor care nu inteleg ca padurea, raurile sau lacurile nu sunt gropile noastre de gunoi”, spune Corneliu Belciug.

Noul act normativ stabileste ca activitatea de picnic se poate desfasura numai cu interventii minime asupra mediului. Administratorul zonei de picnic este obligat sa asigure amenajarea perimetrului „prin interventii minime asupra mediului natural, fara efectuarea de defrisari, modificari ale malurilor sau albiilor apelor ori betonari sau asfaltari ale solului”. Amenajarile vor include toalete ecologice, containere pentru colectarea selectiva a deseurilor, precum si locuri speciale pentru aprinderea focului.

Pe alte spatii decat cele special destinate, desfasurarea picnicului este interzisa. Incalcarea prevederilor noii legi de catre participantii la picnic se sanctioneaza cu amenzi intre 100 si 5.000 de lei. Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice, intre 2.000 si 5.000 de lei, se aplica pentru aprinderea focului in alte locuri decat in cele special amenajate.

Totusi, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a explicat pentru Green Report ca sanctiunile se aplica numai de anul viitor: „Rolul Legii Picnicului nu este de a da amenzi, ci de a civiliza oamenii, de a-i determina sa respecte natura. Mai intai trebuie sa creezi conditii si abia apoi sa sanctionezi nerespectarea lor”.

Citeste mai mult despre  Legea Picnicului, o victorie a Green Revolution in beneficiul Romaniei

Citeste si:

Exclusiv G.R.: Amenzi din 2013 pentru Legea Picnicului

Melania Medeleanu sustine Legea Picnicului
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri