Agricultura va avea un viitor in Europa numai in masura in care va gasi un echilibru intre productivitate, competitivitate economica si durabilitate ecologica, crede comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.
Intr-un interviu acordat „Green Report”, oficialul european vorbeste despre importanta agriculturii durabile in viitoarea Politica Agrara Comuna, precum si despre masurile pe care le-ar putea lua Romania pentru sprijinirea acestui sector.
Ce rol va avea agricultura biologica in noua politica agricola a Uniunii Europene?
Atunci cand vorbim despre agricultura ecologica, vorbim evident despre un foarte bun exemplu de agricultura durabila. Suntem inca departe de deciziile finale despre cum va arata politica agricola comuna europeana post 2013.
Insa, unul dintre obiectivele reformei politicii agricole comune la care lucram in prezent este sa orientam agricultura europeana – sper eu, irevocabil – pe un fagas al productivitatii durabile. Si asta, prin practici agricole simple, necostisitoare, folosite de toti agricultorii, peste tot in Europa.
In viitoarea politica europeana, pe langa criteriile de eco-conditionalitate care vor fi mentinute pentru acordarea platilor directe, va exista si o plata suplimentara care sa-i incurajeze pe agricultori sa foloseasca practici agricole ecologice. Propunerile sunt inca in lucru, dar ne gandim la tehnici precum rotatia culturilor, scoaterea temporara a terenurilor din circuitul agricol sau mentinerea pasunilor permanente.
Ce masuri specifice ar putea lua Comisia Europeana pentru sustinerea agriculturii bio?
Este prea devreme sa vorbim despre masuri specifice. Pachetul legislativ in care veti vedea toate aceste masuri este inca in lucru. Acum, facem analize de impact, analize de cost… Acestea se vor regasi in propunerea pe care Comisia Europeana o va face Consiliului European si Parlamentului European in a doua jumatate a anului.
Si in prezent exista masuri in cadrul politicii agricole comune prin care statele membre pot sprijini agricultura ecologica. Cunoasteti cu siguranta masurile de agro-mediu – in cadrul programului de dezvoltare rurala, care pot fi folosite pentru conversia unei ferme de la agricultura conventionala la agricultura ecologica.
Va exista insa o posibila sustinere financiara, atat pentru conversia la agricultura bio, cat si pentru sustinerea celor care practica productia bio. Ne gandim chiar ca aceste masuri sa nu fie optionale pentru statele membre, ci sa fie obligatorii, in asa fel incat, daca doresc, toti producatorii bio sa poata sa solicite acest sprijin.
In final insa, viitorul acestui sector va fi dat de alegerea pe care cumparatorul o va face la raft.
Ce masuri ar putea lua autoritatile din Romania pentru a promova o agricultura bio competitiva?
Vedeti, in Romania se vorbeste uneori despre agricultura bio ca despre salvarea agriculturii romanesti. Agricultura ecologica este o solutie pentru un tip de agricultura durabila. Dar nu este singura. Un sprijin exista si va continua sa existe din partea Uniunii Europene.
Cititi mai multe aici.