Municipiul Tulcea a fost desemnat marele castigator al “bataliei” pentru titlul de „Orasul Reciclarii”, competitie organizata de Eco-Rom Ambalaje. Odata cu obtinerea titlului de „Orasul Reciclarii”, Tulcea a castigat si marele premiu: amenajarea unei zone de picnic conform Legii Picnicului in vigoare. Locul de picnic va fi realizat dupa proiectul ,,Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic in cadrul competitiei Eco-Rom Ambalaje “Picnic Design 2012”. Acest spatiu inedit, realizat in totalitate din module de paleti din lemn, va fi amenajat in Tulcea pana la finalul anului 2013.
Interviul Green Report realizat cu Dl. Primar al Municipiului Tulcea, Constantin Hogea
1. Ce acțiuni, proiecte și programe aveți pentru a atinge reducerea anuală, cu 15%, a cantității de gunoi depus pe groapă? Dar pentru reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020?
În primul rând este esențial ca oamenii să înțeleagă legătura dintre cele două obligații legislative aduse în discuție. Astfel, în ceea ce privește reciclarea a 50% din deșeul municipal până în 2020, aceasta este o obligație asumată de țara noastră față de Uniunea Europeană. Pentru ca aceasta să fie îndeplinită, autoritățile centrale au transferat această obligație și asupra autorităților locale, impunându-le să depună anual cu 15% mai puțin gunoi pe groapă. Așadar, primăriile sunt vizate direct prin cea de-a doua obligație însă, sigur, prin tot ceea ce realizăm în domeniul reciclării deșeurilor, contribuim la îndeplinirea țintelor de țară.
Încă de acum 7 ani Primăria Municipiului Tulcea a început protocolul de colaborare cu Eco-Rom Ambalaje pentru a implementa sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje. De atunci, când cei mai mulți nici nu se gândeau la existența unui astfel de serviciu în România, noi lucrăm constant astfel încât să dezvoltăm și extindem sistemul, să îi informăm și educăm pe tulceni în acest sens și să le oferim un serviciu de calitate, funcțional și accesibil. Astfel, ne mândrim cu faptul că, anul trecut de când a intrat în vigoare legea conform căreia fiecare autoritate locală este obligată să depună cu 15% mai puțin gunoi pe groapă anual, orașul nostru și-a îndeplinit ținta implusă, direcționând o mare parte din deșeurile municipale generate către reciclare.
Și am reușit acest lucru pentru că am început devreme și am avut mai mult timp decât alții, pentru că am înțeles că implementarea serviciului de colectare separată este un lucru foarte bun într-o comunitate: ne ajută să reducem cantitatea de gunoi depus pe groapă, să ne îndeplinim obligațiile naționale, să creăm locuri de muncă și materie primă secundară și, nu în ultimul rând, să reducem poluarea și să ne menținem orașul curat și civilizat. Însă timpul nu este totul: avem un parteneriat puternic și strategic cu operatorul de salubritate și Eco-Rom Ambalaje pe care l-am dezvoltat și extins continuu. Astfel, în prezent, tulcenii au acces la sistemul de colectare separată prin 229 pubele colorate, curate și îngrijite, amplasate în zone accesibile. De asemenea, suntem primul oraș din țară în care a fost amplasat un centru de colectare a DEEE-urilor, în 2011.
Pe lânga extinderea și dezvoltarea sistemului de colectare separată, așa cum menționam, unul dintre cele mai importante aspecte este comunicarea cu cetățeanul prin campanii de informare și educare și programe educaționale – pentru că nu este suficient doar să amplasăm un punct de colectare, ci trebuie să determinăm cetățeanul să vină cu deșeurile la containere și să le depună separat. Și aici putem spune că mai avem mult de lucru: cetățenii încă nu sunt obișnuiți cu sistemul, unii sunt comozi, alții sunt neîncrezători și majoritatea nu colectează separat toate deșeurile de ambalaje – ci doar pe cele mai cunoscute: PET-urile, hârtia, sticla. Însă dacă ne implicăm în eficientizarea sistemului, în stoparea furtului deșeurilor din pubele și realizăm campanii de informare și educare avem încredere că vom atinge obligațiile locale impuse și vom contribui la realizarea obligațiilor de țară.
2. Pe perioada competiției cum s-au implicat operatorii de salubritate și organizațiile de profil locale?
Competiția Orașul Reciclării s-a adresat în mod direct autorităților locale, astfel încât, prin implicarea și mobilizarea acestora, serviciile de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să se desfășoare în cele mai bune condiții și cantitățile colectate să înceapă să crească. Astfel, alături de Primăria Municipiului Tulcea, operatorul de salubritate a avut un rol esențial – acesta fiind cel care se implică direct în serviciul de colectare separată. Colaborarea cu acesta a fost, ca și până acum, una extrem de bună: partenerul nostru a verificat punctele de colectare, s-a asigurat ca acestea să aibă un aspect curat și îngrijit, să fie amplasate corespunzător, a ridicat separat deșeurile depuse de populație și ne-a comunicat constant situația din teren. Fără acesta, un astfel de serviciu nu poate fi funcțional. Iar doar împreuna – autoritate locală, operator de salubritate, organizații de profil și cetățean – putem atinge performanța în acest domeniu.
3. Care este calitatea serviciului de colectare separată conform criteriilor de evaluare ale competiției Orașul Reciclării?
Din discuțiile cu cei de la Eco-Rom Ambalaje am aflat că cea mai mare importanță în evaluarea finală a competiției Orașul Reciclării a avut-o scorul obținut la aprecierea calității serviciului, însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în fiecare container.
Aceste criterii au fost evaluate de organizatori prin monitorizare și vizite în teren – o echipă de oameni a venit și a verificat fiecare punct de colectare separată și modul în care se desfășoară serviciul în orașul nostru. Ne-am bucurat foarte mult că am fost desemnați câștigători și suntem mândri să avem cel mai performat sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje dintre cele 20 de locații participante.
4. Cum a fost comunicată competiția Orașul Reciclării către populația din municipiu?
Primăria Municipiului Tulcea a făcut apel către populație pentru a ne susține în bătălia pentru titlul de „Orașul Reciclării” prin mai multe metode: tulcenii au fost informați prin intermediul spoturilor radio și TV despre competiție, prin materiale în presa locală, prin afișe lipite în spațiile publice (autobuze, școli și instituții), prin flyere împărțite de către elevi și informații postate constant pe site-ul primăriei. Mai mult decât atât, am realizat un eveniment adresat elevilor tulceni intitulat ‘Invitație în Orașul Reciclării”, constând într-un spectacol de joc de rol și o paradă a costumelor din materiale reciclabile, moment care a marcat începerea competiției în Tulcea.
5. Cum aplică Tulcea legea 132/2010 privind colectarea separată a deșeurilor în instituțiile publice?
În toate locațiile Primăriei municipiului Tulcea deșeurile sunt colectate separat, conform prevederilor legale. Aplicarea legii 132/ 2010 a dus la creșterea gradului de reciclare și de valorificare a deșeurilor colectate selectiv, precum și la creșterea gradului de informare, conștientizare și educare a funcționarilor publici, a angajaților și a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și managementul deșeurilor.
La nivelul Primăriei există un registru de evidență a deșeurilor colectate selectiv, ale căror valori se raportează lunar Agenției Naționale de Protecția Mediului.
Celelalte instituții publice de pe raza municipiului Tulcea și-au organizat în mod propriu colectarea selectivă a deșeurilor, conform legii, comisarii și persoanele împuternicite din cadrul Gărzii Naționale de Mediu având atribuții de control și sancțiune în caz de neconformare.
6. Câți beneficiari ai zonei de picnic anticipați pe weekend.
După o analiză atentă a zonelor disponibile pentru amenajarea locului de picnic, am decis, împreună cu cei de la Eco-Rom Ambalaje, ca aceasta să fie cea situată între bazinul de înot didactic și plaja amenajată a lacului Ciuperca. Aici va fi amplasat un loc de picnic inedit, realizat după proiectul ,,Pallet Picnic Park” și construit în totalitate din module de paleți din lemn. Estimăm că alternativ, peste 300 de tulceni își vor petrece weekendurile în acest spațiu 100% eco, primul de acest gen în Tulcea.
Interviu realizat de Alexandru Bara