46 de companii, exceptate de la plata unor certificate verzi

Începând cu 2015, 46 de companii au fost scutite de plata unei părți a certificatelor verzi aferente cotei obligatorii. Anunțul a fost făcut ieri de Ministerul Economiei, într-un comunicat remis către Agerpres.

certificate verzi

Din 2015, au beneficiat de aceste exceptări 46 de companii, majoritatea IMM-uri și mari societăți. Printre acestea, se numără mari companii din industria petrolieră și producătoare de materiale de construcții, precum Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom (Rafinăria Petrobrazi), Azomureș, Chimcomplex Borzești, Lafarge Ciment Romania, Carpat Cement Holding și Holcim România.

În mod normal, marii distribuitori sau consumatori de energie trebuie să plătească așa-numitele certificate verzi, prin care sunt subvenționate investițiile în surse de energie regenerabilă. Ministerul Economiei poate însă decide să acorde ajutoare de stat întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-și pierde competitivitatea, din cauza finanțării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivității beneficiarului și expunerii la comerțul internațional. Ajutorul de stat se acordă cu condiția ca beneficiarii ajutorului să plătească cel puțin 15% din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fără reducerea acordată prin schema de exceptare.

Pe de cealaltă parte, organizații de mediu precum Greenpeace sau Friends of the Earth au pledat în repetate rânduri pentru stoparea subvenționării marilor poluatori.

Cum funcționează schema certificatelor verzi și cine plătește

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit de la stat certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de prețul energiei. Marii furnizori sau consumatori de energie sunt obligați să cumpere aceste certificate și transferă costul lor în factura finală plătită de consumatori.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate ar urma să plătească mai mult cu 60 de bani pe lună pentru certificatele verzi, după ce legislația din domeniu va fi modificată. Ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile. Cei interesați își pot transmite punctele de vedere până în data de 4 noiembrie.

spot_img

Ultimele știri