eveste.ro: Cinci mituri despre topirea ghețurilor din Antarctica

Informațiile despre procesul de topire al ghețurilor din partea de vest a Antarcticii, proces considerat deja drept ireversibil, ridică semne de întrebare despre ce se întâmplă cu clima pe continentul înghețat de sud. Live Science publică explicații menite să lămurească o serie de concepții comune greșite despre evoluția climaterică de la polul austral al Terrei. Un prim astfel de mit despre evoluția climei din Antarctica este că gheața ar fi în proces de extindere și nu de topire, scrie Agerpres.

Într-adevăr, banchiza de gheață care acoperă părți ale Oceanului Înghețat de Sud este în proces de extindere în ultimele decenii. Încă gheața marină nu este același lucru cu gheața de pe întinderile de pământ. Atunci când oamenii de știință vorbesc despre topirea calotei glaciare antarctice, ei se referă la gheața terestră. Spre deosebire de calota glaciară arctică, care se menține de-a lungul întregului an, în Antarctica aproape întreaga masă de gheață marină se topește în cursul verii australe. În consecință, remarcă Live Science, creșterea masei de gheață marină, pe timpul iernii, nu atrage după sine o creștere a masei totale de gheață de pe continentul austral.

De asemenea, un argument în plus este acela că această creștere a banchizei polare marine sudice ar putea fi legată de fenomenul de topire al ghețarilor din Antarctica. Vânturile mai puternice, alături de schimbarea temperaturilor apei oceanului și a salinității acesteia, duc la o creștere a volumului de gheață marină, generând noi spații în care gheața să se formeze și reducând procesul de topire. Aceleași condiții însă duc și la topirea ghețarilor din Antarctica. Vânturile determină un model de circulație a curenților marini care aduce apă mai caldă care erodează ghețarii de la bază.

Citește mai mult pe eveste.ro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri