Evenimentul Zilei: Turn GSM intr-o rezervatie naturala

Cosmote a inceput o constructie aprobata de Consiliul Judetean Vrancea si contestata de Garda de Mediu.

Garda de Mediu Vrancea a emis un ordin de sistare a lucrarilor pentru un „turn de radiorelee si o statie de baza GSM” pe care operatorul de telefonie mobila Cosmote intentiona sa le ridice la Cota 1001, pe Magura Odobestiului, cel mai inalt deal subcarpatic din Romania.

Comisarii de mediu au efectuat verificari in teren, zilele trecute, si au constatat ca societatea a demarat lucrari de constructii-montaj in rezervatie fara a efectua un studiu de impact asupra re zervatiei monument al naturii.

Potrivit autorizatiilor de construire emise de Consiliul Judetean, Cosmote ridica in Vrancea zece statii de emisie-receptie si un turn de radiorele pe Magura.

Culoar pentru pasarile calatoare

Zona in care se construieste turnul inalt de peste 40 de metri este arie de protectie speciala avifaunistica, parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000.

Potrivit HG HG 1284/2007, rezervatia Magura Odobesti (cod ROSPA 0075), intinsa pe 12.000 de hectare, a fost propusa pentru protectia unor paduri de foioase si efective importante ale populatiilor de ciocanitoare de stejar, ghionoaie sura, huhurez mare, viespar si acvila mica.

Zona este si culoar pentru pasarile migratoare, fiind cercetata de ornitologi inca din anul 1970. In plus
, Magura Odobestiului este un loc de un pitoresc aparte, oferind o splendida panorama, fiind considerata “strajerul Vrancei”. In zilele senine, din varful magurii se vede pana la Galati.

In Primul Razboi Mondial, armata germana a instalat aici un punct de observatie, de unde planifica bombardamentele. Recent, consiliul judetean a propus sa inalte in varful dealului o cruce similara cu cea de pe Caraiman, dar se pare ca a renuntat la acest proiect, din moment ce a permis amplasarea antenei GSM.

Lucrarile au fost sistate

Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Vrancea a anuntat ca, in urma verificarilor, a emis un ordin de sistare a lucrarilor. Argumente: in zona, chiar sub borna din reteaua geodezica de stat, a fost sapata o platforma pe o su prafata de peste 250 mp, adanca de cinci metri, s-au defrisat arbori pentru construirea unui drum de acces, iar pamantul rezultat a fost, pur si simplu, impins in padure de muncitori.

Oficialii Cosmote Romanian Telecomunication SA Bucuresti au fost invitati la Focsani pentru a prezenta intreaga documentatie care sta la baza acestei investitii, insa au amanat intrevederea, dupa ce au trimis institutiei un dosar incomplet, sustin reprezentantii Garzii.

“Deocamdata nu s-a incheiat procedura de cercetare, dar noi cerem ca totul sa se deruleze in cadrul si in temeiul legal
, intrucat este vorba despre niste etape obligatorii de urmat, pe care dumnealor le-au parcurs doar pe jumatate. Noi am solicitat respectarea protectiei mediului. Vom avea o intalnire cu reprezentantii companiei pe 1 iunie”, a declarat comisarul Serban Stan, delegat la conducerea Garzii de Mediu.

La randul sau, comisarul de caz Radu Manea spune ca acordul de mediu este obligatoriu intr-o rezervatie protejata de OUG 57/2007 cu privire la regimul ariilor naturale protejate, conservarea ha bitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice. “Dumnealor ne-au sugerat ca alungam investitorii strategici interesati sa investeasca in zona, insa noi dorim doar respectarea legii. Deja s-au depistat mai multe nereguli care se cer lamurite”, a declarat comisarul Radu Manea.

In cazul in care compania nu prezinta avizele necesare, situatia ar putea intra in atentia Politiei si a Parchetului.

Cosmote: „S-au respectat toate procedurile”

Oficialii Cosmote sustin ca, in momenul obtinerii autorizatiei de construire, Magura Odobestiului nu ar fi fost rezervatie naturala. Totusi, autorizatia a fost emisa de consiliul judetean pe data de 11.12.2008, iar guvernul a inclus zona in randul ariilor protejate in anul 2007.

„Cosmote doreste sa precizeze ca s-au respectat toate procedurile derivate din Certificatul de Urbanism si din Autorizatia de Construire. De asemenea, am dori sa clarificam faptul ca, in momentul obtinerii Certificatului de Urbanism, zona in discutie nu fusese incadrata in randul ariilor protejate, aceasta schimbare survenind in urma modificarilor le gislatiei de mediu in vigoare. In plus, ca si companie responsabila in ceea ce priveste protectia mediului, Cosmote ia toate masurile necesare pen tru a respecta procedurile in aceasta privinta”, se arata intr-un raspuns furnizat EVZ de biroul de presa al companiei.

Ulterior, solicitata sa ofere alte explicatii, compania a dorit sa precizeze ca ar fi obtinut autorizatiile in luna august 2007 si ca le va reactualiza, daca va fi cazul.

"In momentul obtinerii certificatului de urbanism, zona in discutie nu fusese incadrata in randul ariilor protejate, aceasta schimbare survenind in urma modificarilor legislatiei de mediu in vigoare."
– Cosmote, Biroul de presa

ONG-URILE PROTESTEAZA

„Vrem sa stopam lucrarile”

Asociatia pentru Dezvoltare Durabila „Focul Viu” Focsani, care militeaza pentru protejarea naturii, cere reabilitarea zonei. Aceasta a sesizat deja Coalitia ONG Natura 2000, care se ocupa de ariile protejate.

„Magura Odobestului este sit protejat si un habitat foarte important pentru pasari pentru care raspundem la Bruxelles si nu se poate interveni oricum. Vrem sa stopam lucrarile si sa se reabiliteze locul, intrucat pe acolo este culoar de migratie a pasarilor. Faptul ca se ridica un turn strica obiceiul pasarilor, ca sa nu mai vorbim despre modul cum vor fi afectate de undele electromagnetice. Intr-o rezervatie nu se poate construi nimic fara avizul comisiei pentru monumentele naturii”, ne-a declarat Ioan Florea, presedintele asociatiei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri