Evenimentul Zilei: Se opun carierei de piatra

Cateva sute de oameni din Danesti, un sat aflat la 20 de kilometri de Baia Mare, judetul Maramures, vor sa blocheze activitatea de la o cariera de piatra, afacere deschisa pe raza localitatii de un angajat al Ocolului Silvic din Baia Sprie.

Satenii il acuza pe omul de afaceri Gheorghe Pop ca distruge mediul inconjurator. Totul a inceput in urma cu aproximativ o luna, cand Pop a transportat utilaje grele pe terenul unde este proprietar, situat la circa doi kilometri de la soseaua principala, in padure, si a inceput amenajarea carierei. Drumul pana la exploatare este ingust, asemanator unui drum forestier.

Oamenii sunt nemultumiti si de faptul ca noua cariera de piatra este situata langa valea Sindresti, un parau din care se alimenteaza cu apa o buna parte din localnici, scoala din sat si o parte din locuitorii satului din aval, Sindresti. „Daca ei incep acolo sa lucreze, apa asta nu se mai poate bea”, spune Viorel Gherghel, unul dintre satenii nemultumiti. Fiica si ginerele acestuia muncesc in strainatate, iar cu banii adunati vor sa amenajeze un loc de agrement.

„Sunt in targ cu o bucata de cateva hectare de teren acolo, dar daca se face cariera, nu vor mai cumpara nimic pentru ca nu se mai poate face turism. E pacat de zona asta sa o strice in halul asta”, mai spune Viorel Gherghel.

Case afectate

Un alt localnic, Ioan Demian, are casa situata la intersectia drumului principal din sat cu drumeagul ce duce spre cariera. Masinile de mare tonaj care trec pe langa casa lui au inceput sa-i afecteze constructia.

„Am incercat sa stam de vorba cu el, dar ne-a amenintat ca ne va face reclamatie, ca nu avem autorizatie de constructie pentru casa. Foarte bine, o sa platesc amenda, daca va trebui. Dar nu o sa ma dau batut. Mai bine iese varsare de sange, dar acolo nu se va face cariera”, spune omul. In situatia lui mai sunt cativa localnici care au locuintele in apropiere, dar si cei care au pamanturi in vecinatate.

„Noi avem cam doua hectare de pamant in vecinatate. Daca el incepe si scurma acolo, terenul nostru se prabuseste tot”, spune o localnica. Potentialul turistic al zonei dar si conditiile economice avantajoase ce au aparut odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana i-au determinat pe unii localnici sa demareze proiecte pentru construirea unor pensiuni sau locuri de agrement.

Baile Danesti sunt un exemplu in acest sens, unde un om de afaceri a investit aici circa patru milioane de euro. Apele sulfuroase si hotelul pe care l-a construit au inceput sa atraga tot mai multi turisti, iar existenta unei cariere in apropiere i-ar putea pune in pericol investitia.

Fara toate avizele

Satenii din Danesti au intomcit un memoriu pe care l-au semnat 81 de persoane si l-au trimis la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Maramures. „Pentru amplasamentul respectiv s-a solicitat aviz pentru scoaterea temporara din circuitul de fond forestier si defrisare pentru 0,1 hectare. Aceasta solicitare a parcurs la noi procedura legala, inclusiv cu mediatizare privind decizia de emitere a acestui aviz, pentru care nu s-a inregistrat atunci (in 8 august, n.r.) nicio reclamatie”, spune Angela Mihnea din cadrul APM Maramures.

Potrivit lui Mihnea, in avizul acordat existau mai multe conditii, dintre care, cea mai importanta era obligativitatea titularului de proiect sa obtina acordul de mediu pentru etapa de amenajare a carierei.

Beneficiarul insa nu a respectat acesta conditie si a depus direct solicitarea de emitere a autorizatiei de mediu, pentu functionare. „In aceasta situatie, APM Maramures a decis respingerea acestei solicitari si notificarea beneficiarului sa obtina acordul de mediu”, a mai spus Angela Mihnea. Situatia nu este mai roz nici la Apele Romane, de unde beneficiarul ar fi trebuit sa obtina un aviz pentru construirea carierei, locul fiind situat pe marginea vaii.

„La noi a sosit o documentatie pentru construirea unei cariere de piatra, dar nu am dat inca nicio autorizatie, pentru ca in zona sunt reclamatii. Vom trimite maine (azi, n.r.) o echipa pentru a vedea care este situatia acolo”, a declarat Vlaicu Pop, inginer-sef in cadrul Serviciului de Gospodarire a Apelor Maramures.

APARARE

Alta abordare

De cealalta parte, Gheorghe Pop sustine ca este in curs de obtinere a avizelor pentru exploatarea zacamantului de piatra. Acesta considera insa ca valoarea terenurilor in zona va creste, pentru ca se va ocupa de intretinerea drumului.

„Acolo nu puteau ajunge numai cu caruta, iar acum pot folosi drumul. Asta le va creste valoarea terenurilor. Oamenii sunt deranjati, dar ei nu stiu realitatea. Cariera nu are cu ce sa-i deranjeze, dar sunt montati de un alt agent economic”, a spus Gheorghe Pop.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri