Consideram esential pentru clarificarea si transparenta in favoarea consumatorilor, societatilor comerciale care, comercializand produse in Romania, pun pe piata ambalaje, cat si pentru operatorii economici autorizati de catre autoritatile romanesti (Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile) in gestionarea si recuperarea ambalajelor, rectificarea inexactitatilor, aparute in Evz Verde, respectiv in articolul “Punctul verde, alegerea responsabila la cumparaturi”, din data de 04.06.2010.
S-a afirmat ca societatile comerciale, pentru a fi absolvite de obligatiile privind recuperarea ambalajelor, obligatii impuse de normele si legislatia din Comunitatea Europeana, au doar doua alternative si anume fie inscrierea in sistemul “Punctul Verde” fie organizarea directa a gestiunii si recuperarii propriilor ambalaje.
Aceste afirmatii sunt complet eronate. Daca acest lucru ar fi adevarat, ar insemna ca operatorul care are licenta “Punct Verde” in Romania ar avea monopol in gestionarea recuperarii ambalajelor. In mod contrar, in Romania exista in momentul de fata alte patru societati, printre care si subscrisa SC ECO-X, autorizate pentru gestionarea ambalajelor (carton, hartie, plastic, lemn, metal, sticla) de catre Comisia de evaluare si autorizare din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (Agentia Nationala pentru Protectia Mediului).
Acestea, chiar daca nu fac parte din sistemul “Punct Verde”, functioneaza conform unui sever sistem de reguli impuse de Ministerul Mediului, sub controlul organismelor Comunitatii Europene, si asigura importatorilor ai producatorilor corecta gestiune in recuperarea ambalajelor pe care le introduc pe piata, preluandu-le responsabilitatea de a se ocupa direct de colectarea si reciclarea propriilor ambalaje, acest lucru realizandu-se cu costuri de multe ori mai mici in comparatie cu costurile generate de sistemul “Punctul Verde”.
Comunitatea Europeana nu impune un sistem particular, obligatiile comunitare privind exclusiv obiectivele de cantitate si tip in ceea ce priveste recuperarea ambalajelor. Si in alte tari comunitare se folosesc sisteme de recuperare a ambalajelor alternative, cum ar fi crearea de confederatii si asociatii specializate in recuperarea pe tipuri de ambalaje.
ECO-X, autorizata cu licenta de operare, isi face simtita prezenta organizand, participand, sponsorizand manifestatii, acte de constientizare si educare a populatiei si a operatorilor comerciali in ceea ce priveste colectarea selectiva si recuperarea deseurilor de ambalaje.