Evenimentul Zilei: "Cea mai grea iarna", o mare gogoasa mediatica

EVZ a verificat ceea ce era previzibil: stirea alarmista despre cumplita iarna ce ne asteapta, cea mai dura din ultima mie de ani, e complet falsa. E prea devreme pentru a sti cum va fi vremea la iarna.

In Romania, Agerpres a adus stirea, apoi a fost simplu: tot regimentul de televiziuni nationale au impanzit vestea, fara remuscari. "Ai auzit? Va fi cea mai grea iarna din ultima mie de ani", au fost discutiile domestice purtate, in ultimele zile, in multe case de romani. Asa ia nastere o psihoza mediatica.

Polonezii dezmint ca ar fi autorii dezinformarii

Agerpres citase agentia rusa de stiri Mignews, iar aceasta mentiona o vaga sursa de la Institutul de Meteorologie din Polonia, fara a cita un expert in carne si oase. Totul, sub ambalajul "peste Europa vine cea mai grea iarna din ultimii 1.000 de ani".

Dezinformarea a fost confirmata chiar la sursa, "Evenimentul zilei" contactand Institutul de Meteorologie si Gospodarire a Apelor din Polonia. "Nimeni de-aici n-a lansat o asemenea teorie. In acest moment, habar nu avem cum va fi iarna nici macar pentru Polonia. Realizam prognoze pentru maximum 14 zile, iar nu speculatii. Din pacate, nu am reusit sa aflam pana acum cine este autorul acestei stiri, dar continuam verificarile", a fost raspunsul lui Pawel Rola, seful Biroului de presa al institutului polonez.

Gulf Stream, o enigma neelucidata

Pare mai degraba un fonfleu ce speculeaza, la inceput de sezon rece, o teorie foarte la moda: disparitia celebrului curent oceanic Gulf Stream, cel care incalzeste Atlanticul pe toata lungimea sa, aducand o vreme blanda in Europa pe timpul iernii.

Teoria, nascuta in 2005, apartine oceanografului britanic Harry L. Bryden, care si-a publicat cercetarile in revista "Nature". Bryden a spus ca Gulf Stream si-a modificat caracteristicile fata de 1957 si ca acest lucru ar putea afecta Europa, din punct de vedere termic.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

spot_img

Ultimele știri