O asociatie din Sibiu a protestat, ieri, pe un deal de langa oras fata de intentia unei exploatari miniere de a defrisa peste 45 de hectare de padure.
Astfel, intentia unei firme austriece, care detine o fabrica de caramida si tigla, de a extinde cariera miniera de suprafata din Dealul Gusterita, aflat la o aruncatura de bat de cartierul cu acelasi nume din Sibiu, a pus pe jar comunitatea din zona si nu numai.
Cei mai vehementi protestatari s-au dovedit a fi membrii asociatiei „Salvati Dealul Gusteritei”, care au inceput ieri o campanie de sensibilizare a autoritatilor locale si a institutiilor abilitate sa ia masuri. Membrii asocia- tiei au solicitat ca autoritatile sa interzica defrisarea Dealului Gusterita, fiind vorba mai exact de aproximativ 45 de hectare de padure.
„Vom continua protestele”
La protestul de ieri de la ora pranzului, tinut chiar in varful colinei care urmeaza sa fie defrisata, s-au strans cateva zeci de persoane, dar organizatorii spun ca la actiunile viitoare vor veni si mai multi. „Au venit asa de putini oameni pentru ca este foarte greu sa se ajunga aici pe acest deal. Noi vom continua insa protestele pana ce acest plan al celor de la Tondach Romania SRL va fi abandonat. Am depus memorii la toate organele abilitate, avem fluturasi cu „S.O.S. Gusterita”, care vor fi impartiti sibienilor in zilele ce urmeaza. Nu se poate accepta ca plamanii Sibiului sa fie taiati, ca sa spunem asa”, a declarat Calin Blaga, initiatorul acestui protest.
Chiar daca nu au fost foarte multi, protestatarii erau cu totii indignati de intentiile celor de la fabrica Tondach de a-si extinde actualele cariere. „Nu concep ca aceasta padure si acest deal plin de istorie sa dispara din Sibiu”, spune sibianca Muresean Ana.
De cealalta parte, reprezentantii firmei Tondach Romania SRL au refuzat ieri sa ofere un punct de vedere oficial. Motivul invocat: administratorul trimis ar fi fost plecat intr-o delegatie.
MASURI
Petitie semnata de peste 400 de sibieni
Initiatorii asociatiei „Salvati Dealul Gusteritei” au demarat si o actiune de strangere de semnaturi pentru o petitie la care deja au aderat peste 400 de sibieni. De asemenea, asociatia a depus si proteste oficiale la Agentia Nationala de Protectia Mediului Sibiu, dar si la Primaria si Consiliul Local Sibiu. „Cerem un ajutor disperat si geologilor, pe are ii asteptam sa se implice la aceasta actiune si sa ia atitudine”, spun reprezentantii asociatiei „Salvati Dealul Gusteritei”.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei