Toate cele opt unitati ale SC Protan SA din tara vor fi inchise de azi si niciun camion de transport de deseuri al companiei nu va mai colecta carcasele si resturile animaliere de la consiliile locale si procesatorii de carne.
Conducerea companiei a confirmat vineri seara ca-si va mentine decizia de a-si inchide portile azi, in ciuda avertismentelor venite din partea Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii, potrivit carora, in baza contractului de concesiune, Protan era obligata sa asigure continuitatea ecarisajului pana la gasirea unui alt concesionar la nivel national.
Potrivit directoarei Cristina Miu, situatia ar fi fost valabila in cazul rezilierii contractului, or, in cazul de fata, e vorba despre o suspendare a activitatii din cauza faptului ca Ministerul Agriculturii nu si-a respectat obligatiile contractuale si nu a platit datorii de 4 milioane de euro fata de Protan.
Pentru gasirea unei solutii, la finele saptamanii trecute a fost creata o comisie speciala de lucru, formata din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si ai Protanului.
Discutiile nu au convins compania sa ramana deschisa, insa au scos la iveala deconturi aprobate de APIA pentru Protan inca din 2006 si care, din motive inca neclare, nu au fost platite de minister.
Pana la rezolvarea acestei situatii de criza, calificata drept „santaj“ de catre ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, peste 2.500 de primarii si alti 8.760 de agenti economici, care au contracte de ecarisaj cu Protan, vor da din colt in colt pentru gasirea altor variante de neutralizare a deseurilor.