Pe 5 iunie, de Ziua Pamantului, un documentar exceptional despre starea planetei vine pe marile ecrane: „Home”. Productia „Home” (n.r. – „Acasa”), in regia lui Yann Arthus- Bertrand, se va difuza simultan in peste 50 de tari, atat in cinematografe, cat si la televizor, pe internet si pe format DVD, si are drept scop sensibilizarea oamenilor in ceea ce priveste problemele de mediu.
Numaratoarea inversa a inceput
In doar cateva decenii, umanitatea a bulversat echilibrul planetei, stabilit in miliarde de ani de evolutie. Numarul uraganelor de categoria 4 si 5 s-a dublat in ultimii 30 de ani. Topirea ghetarilor din Groenlanda aproape s-a triplat in ultimii 10 ani. Peste 250 de specii de animale au inceput sa emigreze spre nord din cauza incalzirii globale. Cercetatorii avertizeaza ca, daca efectul de sera isi va face de cap si in urmatorii ani, fara ca oamenii, poluatorii planetei, sa ia masuri, ne putem astepta la consecinte catastrofale.
Nivelul marilor si oceanelor s-ar putea ridica cu peste 20 de metri, odata cu pierderea ghetarilor din Groenlanda si Antarctica. Iar viata speciilor locuitoare ale tinuturilor inghetate va fi in pericol. Sectele prelungite vor aparea tot mai des si mai mult de un milion de specii de pe tot globul ar putea disparea in urmatorii 50 de ani.
Cam acesta este scenariul sumbru rezervat Pamantului. Iar umanitatea are mai putin de un deceniu la dispozitie pentru a constientiza modul absurd de consum al resurselor si pentru a pune capat degradarii planetei.
Imagini spectaculoase
Filmul continua povestea productiei „An Inconvenient Truth” („Un adevar incomod”), de a carei realizare se leaga numele lui Al Gore si care a obtinut un Oscar pentru Cel mai bun documentar. Politicianul ecologist primea, in 2007, Premiul Nobel drept recompensa pentru eforturile de informare a oamenilor in privinta riscurilor reprezentate de schimbarile climatice.
La inceperea filmarilor pentru „Home”, producatorii Denis Carot si Luc Besson si-au propus sa evidentieze toate problemele planetei de la inaltime, „pentru ca, din cer, nu mai este nevoie de explicatii”, dupa cum declara Carot.
Astfel ca privitorii vor fi rasfatati vizual cu o serie de imagini spectaculoase, realizate de la mare inaltime (elicopter, avion, satelit). Naratoarea acestui documentar de exceptie este Glenn Close.
Chiar daca filmul prezinta o viziune grava asupra problemelor de mediu, finalul acestuia este unul optimist, sustinut prin solutiile oferite pentru diminuarea semnificativa a pagubelor, aplicabile in viitorul apropiat.