Evenimentul Zilei: Plan ecologic european cu compensatii pentru Romania

Uniunea Europeana a ajuns ieri la Bruxelles la un acord in privinta planului de reducere a emisiilor poluante, care presupune costuri serioase pentru industrie, dar numai dupa ce a acordat exceptii, concesii si compensatii financiare pentru unele sectoare industriale si pentru mai multe state est-europene, printre care si Romania. Planul, care cere reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020, a fost catalogat drept „istoric“ de catre seful Consiliului UE, Nicolas Sarkozy. Organizatiile ecologiste au subliniat insa ca toate concesiile acceptate dilueaza proiectul initial si ofera, practic, industriei europene, dreptul de a polua.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, tarii noastre ii va fi recunoscut efortul facut intre 1990 si 2005 pentru reducerea emisiilor, acesta fiind „principalul obiectiv al Romaniei la Consiliul European de iarna“. Recunoasterea acestui efort inseamna practic alocarea unui procent din suma obtinuta din schema de tranzactionare a certificatelor de emisii.

Concret, „Romania va primi 29% din 2% cat este rezervat tarilor care au obtinut cele mai mari reduceri de emisii“, a declarat Basescu.

Banii UE, accesati mai usor

Acordul ecologic a fost completat de votul celor 27 de state membre asupra proiectului de combatere a crizei economice, care presupune cheltuirea a 1,5% din PIB-ul UE pentru relansarea economica. In contextul crizei, Romania a sustinut alaturi de Belgia si a reusit sa obtina simplificarea pentru o perioada de doi ani a procedurilor de accesare a fondurilor UE. „Daca procedura teoretica a Comisiei este 87 de zile, s-a stabilit, in concluziile Consiliului, ca procedura de aprobare a proiectelor sa dureze maximum 30 de zile“, a precizat presedintele Basescu, care a conchis: „Impreuna cu primul-ministru, am reusit sa servim interesul national“.

In vreme ce a reiterat ideea ca Romania ar putea deveni a saptea putere economica a UE, Calin Popescu-Tariceanu, aflat la ultimul Consiliul UE in calitate de premier, a avertizat ca deficitul bugetar ar putea depasi 3% din PIB. Cresterea va fi insa cauzata de cheltuielile destinate proiectelor de investitii, a declarat premierul, care a subliniat ca viitorul buget al Romaniei va trebui regandit.

Ajutoare de stat pentru investitii

Tariceanu a precizat ca, pentru proiectele derulate de Renault si de Ford in Romania, pot fi asigurate anumite garantii guvernamentale si finantare de la Banca Europeana de Investitii. „O asemenea schema, plus ajutoare de stat, poate fi avuta in vedere si pentru Voestalpine. Am discutat cu noul cancelar al Austriei despre investitia Voestalpine si i-am cerut sprijinul pentru ca acest proiect sa poata avansa“, a spus Tariceanu referindu-se la intentia companiei austriece de a construi in Romania un combinat siderurgic in valoare de cinci miliarde euro.
 

spot_img

Ultimele știri