Evenimentul Zilei: Plajele din sud dispar, administratorii se cearta

In timp ce falezele se surpa, Directia Apelor Dobrogea Litoral si autoritatile locale isi revendica dreptul de administrare.

Plajele din sudul litoralului incep sa piara, inghitite de miile de tone de pamant care se prabusesc cu tot ce le iese in cale. La Eforie Nord, in zona Acapulco, si la Eforie Sud, spre Capul Turcului, dalele imense de beton s-au desprins din mal si au ramas suspendate deasupra plajei. Cea mai alarmanta situatie este insa la capatul de sud al satului 2 Mai, unde plaja a disparut. Deasupra haului atarna resturi din gardul care imprejmuia proprietatile.

„Aceste prabusiri periodice nu constituie un pericol imediat pentru cladirile din vecinatate“, explica Gheorghe Babu, directorul Directiei Apelor Dobrogea Litoral. Stoparea eroziunii a ramas insa doar pe hartie. „Proiectul de consolidare a malului a fost refuzat recent de Ministerul Mediului, pe motiv ca ar fi prea costisitor, la 60 de milioane de euro“, spune directorul Babu. Documentatia, refacuta in primavara, va fi inaintata din nou Comisiei tehnico-economice. „Trebuie sa ne o cupam de finantare pentru ca lucrarile de consolidare a falezelor se finanteaza acum exclusiv din bugetul de stat“.

Lege in reexaminare

Viceprimarul Robert Serban (PNL) sustine ca DADL ar fi organizat o licitatie pentru desemnarea constructorului, insa banii nu au fost virati. „Daca falezele si plajele erau in administrarea noastra si nu a DADL, n-aveam probleme“, se plange viceprimarul. In septembrie 2008, Camera Deputatilor a aprobat, la initiativa parlamentarilor PSD de Constanta, sprijinti de PNL, proiectul de lege privind transferul plajelor din administrarea ministerului. Traian Basescu l-a trimis Camerei decizionale spre reexaminare. Initiatorii au anuntat atunci ca proiectul va fi iar aprobat, iar seful statului nu va mai avea posibilitatea legala sa-l respinga.

CNC pierde din teren

Amplasat pe malul marii, pe o intindere de aproape cinci hectare, terenul care apartine Centrului National al Cinematografiei (CNC) din 2 Mai pare sa fie victima sigura a fenomenului de prabusire a falezelor. „Din 2002, cand s-a facut transferul de la MApN la Ministerul Culturii, marea a smuls din terenul CNC toata marginea dinspre faleza, pe o latime de cel putin 12 metri“, spune Marian Stefan, seful agentilor de paza care au grija de Baza 2 Mai a CNC.

Paul Petrovici, un localnic care are grija de multi ani de vila din 2 Mai a regizorului Sergiu Nicolaescu, viziteaza zilnic baza. „Nimeni nu s-a interesat de acest amplasament. La preluarea terenului, domnul Nicolaescu a cumparat cel putin 60 de basculante mari de piatra pentru a incepe consolidarea si, de atunci, nimic. Daca nu se iau masuri, ne trezim cu totul in apa, pentru ca apa erodeaza totul, vin ploile si furtunile, si toata lumea da din umeri ca nu sunt bani“, spune cu tristete localnicul.

Cladirile sunt mancate de rugina si de mucegai. „Cat despre productie cinematografica, nici vorba. Totul a fost lasat in paragina, nici macar studentii de la IATC nu au fost trimisi, ar putea face practica si munca voluntara“, spune Petrovici.

„Ma apuc de treaba“

Senatorul Sergiu Nicolaescu spune ca se va ocupa in mod special ca baza CNC de la 2 Mai sa devina un centru cinematografic modern.

* „Proiectul zace de patru ani pe masa CNC, voiam sa facem un hotel, un studio cinematografic, o cantina si un cinematograf in aer liber, de 2000-3000 de locuri, care sa poata gazdui si toate concertele din sudul litoralului“, explica regizorul.

* „Filmul nu a fost atins de marea criza prin care trec, de exemplu, Statele Unite. Lumea se duce parca si mai mult la cinema, asa ca o sa ma apuc de treaba“, promite Nicolaescu.

Cat despre e rodarea terenului, regizor replica sec: „E treaba guvernului“.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri