Autoritatile locale din Valcea au intrat in alerta dupa ce specialistii au instituit cod verde la Ocnele Mari. Astfel, in ultima luna, in subteranul minei de sare care s-a surpat in urma cu opt ani a crescut nivelul saramurii cu aproape doi metri, iar din tavan au inceput sa se prabuseasca bucati.
Doua milioane de metri cubi de saramura
Reprezentantii comisiei tehnice de la Ocnele Mari, care monitorizeaza permanent zona, sustin ca in ultimele 20 de zile au avut loc frecvente miscari microseismice in interiorul minei. In plus, specialistii se asteapta ca noi deversari de saramura din subteran sa aiba loc in perioada urmatoare. „S-au prabusit in jur de 16.000 de metri cubi de steril. Codul verde instaurat de specialisti inseamna fenomene normale pentru o zona cu probleme cum este cea de la Ocnele Mari. Totusi, specialistii avertizeaza ca prin lunile aprilie-mai, din cauza dezghetului, va avea loc o prabusire majora“, explica situatia Radu Renga, prefectul de Valcea.
Doctorul in geologie Florian Zamfirescu, de la Facultatea de Geologie din Bucuresti, a studiat indelung situatia de la Ocnele Mari si apreciaza ca in subteran se mai gasesc in jur de doua milioane de metri cubi de saramura.
Localnicii sunt destul de speriati pentru ca de opt ani stau cu frica in san sa nu le fuga pamantul de sub case. „Noaptea se aud zgomote care vin din pamant. Dar nu avem ce face, stam aici. Eu am mai fost stramutat o data in 2001, nu mai vreau sa plec“, spune localnicul Ion Fetelea. 59 de familii sunt in pericol si ar trebui stramutate, insa refuza acest lucru pentru ca nu au ajuns la nicio intelegere cu statul privind cuantumul despagubirilor.
„In pericol iminent ar mai fi doar sase familii, care s-ar afla chiar pe directia de deversare a saramurii. Oamenii sunt nelinistiti, dar suntem pregatiti sa luam masuri pentru protectia lor in caz de dezastru“, sustine Petre Iordache, primarul localitatii Ocnele Mari.
Primul dezastru de la Ocnele Mari a avut loc in septembrie 2001, cand tavanul unei mine de sare din campul de sonde din Dealul Teica s-a prabusit, iar la suprafata au iesit sute de mii de metri cubi de saramura si de motorina. Patru sonde si opt gospodarii au fost inghitite de pamant, iar 122 de familii au fost stramutate. Specialistii apreciau la momentul respectiv ca in subteran mai sunt cateva milioane de metri cubi de saramura.
Pentru limitarea dezastrului, autoritatile au construit un dig de retentie care are o capacitate de peste 230.000 de metri cubi, si au pus la punct un plan de prabusire controlata a minei. Prabusiri spontane, dar mai mici, urmate insa de inundatii, au mai avut loc si in 2004, 2005 si 2007, cand peste 125 de persoane au fost evacuate.