Evenimentul Zilei: Panouri solare si pentru casele inca "pe hartie"

Si cei care detin doar autorizatii de construire pot obtine, de la 1 iulie, subventii prin programul "Casa Verde".Proprietarii care vor sa-si monteze un sistem de incalzire ce se alimenteaza cu energie verde vor putea beneficia de ajutor de la stat in cuantum de 6.000 sau 8.000 de lei. Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat ca se va aplica principiul: "primul venit, primul servit".

"Orice proprietar de casa unifamiliala sau care detine o autorizatie de constructie, pe baza careia ridica sau urmeaza sa construiasca un imobil pentru familia sa, poate beneficia de acest program", a explicat ministrul Mediului.

SUMARUL ARTICOLULUI

Panouri solare si pentru casele inca "pe hartie"

Potrivit calculelor, aproximativ 18.000 de persoane ar putea beneficia de acest program. Autoritatile sustin ca au bani si ca, daca se va epuiza prima transa, vor aloca alte sume.

6.000 de lei pentru centrale pe rumegus

Pe de alta parte, imobilele care apartin firmelor nu vor putea fi dotate cu sisteme alternative cu finantare de la stat. Cei care vor opta sa-si monteze panouri solare si centrale pe peleti (rumegus – n.r.) vor primi din partea statului un ajutor in valoare de 6.000 de lei.

"Initial am stabilit sa dam 3.000 pentru o centrala pe rumegus, dar din calculele facute un sistem de incalzire care se alimenteaza cu energie solara costa la fel cat o centrala pe peleti, deci nu era corect sa dam 3.000 pentru centrala si 6.000 pentru panouri", a explicat ministrul Mediului modificarea.

Pe de alta parte, cei care vor decide sa-si monteze pompe de caldura care se alimenteaza cu apa geotermala vor primi de la stat 8.000 de lei. Motivul: specialistii ministerului Mediului au calculat si au ajuns la concluzia ca un asemenea sistem este mai scump.

"Orice firma poate face lucrarile"

Potrivit Ghidului de Finantare al Programului "Casa Verde", publicat in Monitorul Oficial, cei care doresc sa primeasca banii de la stat nu vor mai trebui sa consulte vreo lista aprobata de Ministerul Mediului cu firmele agreate, pentru a-si monta sistemul de incalzire.

"Cetateanul va putea alege orice societate autorizata. Asta, dupa ce a depus la Agentie cererea pentru finantare, insotita de mai multe acte. Dupa ce a primit acceptul, va putea sa inceapa montarea panourilor sau a centralei. Dupa finalizarea lucrarii, va trebui sa vina inapoi la Agentie pentru a anunta ca a terminat", a explicat Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, dupa ce lucrarea va fi verificata, persoana va primi prima de la stat.

Finalizarea investitiei, fara termen

Potrivit normelor de aplicare a Programului, se vor primi dosare in limita fondului alocat: 110 milioane de lei. "Cand se va ajunge la aceasta suma, se va anunta ca s-a terminat sesiunea si probabil se va organiza o noua sesiune, pentru ca bani sunt ca sa mai alocam", a adaugat ministrul.

Mai mult, beneficiarii nu au un termen limita pentru finalizarea lucrarilor. Astfel, cei care s-au inscris pe lista pot termina montarea panourilor si la anul. Beneficiarii vor putea inlocui tot sistemul clasic de incalzire sau vor putea monta unul alternativ in paralel.

"Bani sunt, iar daca se va epuiza prima transa, se vor aloca alte sume“, LASZLO BORBELY, ministrul mediului si padurilor

DOCUMENTE

Bani, in baza unui dosar "subtire"

Orice proprietar care vrea sa beneficieze de ajutorul acordat de stat prin programul "Casa Verde" trebuie sa depuna la Agentia pentru Protectia Mediului, din Capitala sau din judetul in care locuieste, un dosar care sa contina: o copie a cartii de identitate; un extras de carte funciara a imobilului (care sa ateste ca solicitantul e proprietarul cladirii) sau o copie a autorizatiei de construire; doua adeverinte care sa ateste ca nu are datorii la stat si un document privind contul bancar pe care-l detine.

"In acest cont se vor vira banii. Asta, dupa ce beneficiarul va veni cu factura, cu nota de receptie si cu actul de garantie a sistemului si vor fi verificate lucrarile", au explicat oficialii Ministerului Mediului.

INVESTITIE

Pretul panourilor solare, amortizat in 5-10 ani

Sistemele verzi de incalzire merita "toti banii", cu atat mai mult cu cat investitia poate fi a mortizata destul de repede, sus tin specialistii contactati de EVZ.

Spre exemplu, cei care aleg sa-si monteze panouri solare prin programul "Casa Verde" trebuie sa stie ca pretul unui sistem bazat pe acestea variaza intre 500 si 8.000 de euro. Asta, in functie de performanta panourilor, de numarul acestora, de dimensiunile rezervorului de stocare a apei si de calitatea celorlalte componente utilizate.

"Durata de viata a unui asemenea sistem e de 20 de ani, dar investitia se amortizeaza in 5-10 ani", au explicat reprezentanti ai unor firme ce comercializeaza sisteme verzi.

Beneficiarul plateste 3.000 de euro

Potrivit acestora, un sistem bun, care sa asigure caldura si apa calda intr-o casa cu o suprafata de 100 de metri patrati, costa aproximativ 4.500 de euro. Prin urmare, daca se inscrie in programul "Casa Verde", proprietarul unei astfel de locuinte va trebui sa adauge aproximativ 3.000 de euro ajutorului primit de la stat, de 1.400 de euro.

"Insa, cei care aleg sa-si monteze panouri de ultima generatie pot reduce costurile alocate energiei cu aproape 100% vara, in timp ce primavara si toamna cheltuielile scad cu cel putin 60%", au explicat specialistii.

Simularea pe calculator, primul pas

Pentru a verifica cat de repede li se amortizeaza investitia si cat de performante sunt panourile solare pe care le doresc, proprietarii de case pot apela la o simulare pe calculator.

"De asemenea, trebuie stabilit daca se doreste ca apa sa fie incalzita de la soare tot anul sau doar in perioada calda (martie-septembrie). Daca se opteaza pentru a doua varianta, se pot folosi panouri mai ieftine, dar rezervoarele acestora trebuie golite inainte de primul inghet si reumplute primavara", adauga expertii.

Potrivit acestora, cei interesati de sistemele respective nu trebuie sa ia in calcul doar pretul panourilor, ci si cheltuielile legate de garantie si manopera – pretul acesteia din urma putand ajunge la cateva sute de euro.

spot_img

Ultimele știri