Conform estimarilor, in Europa exista aproape 1.000 de circuri, majoritatea dintre acestea folosind animalele salbatice in spectacolele lor. De la primate la zebre, un numar foarte mare de animale salbatice sunt inchise si transportate in custi neincapatoare pentru distractia publicului.
Leii, tigrii, leii de mare, elefantii si ursii sunt folositi cel mai adesea in circuri, dar si rinocerii, girafele sau hipopotamii isi petrec viata in custi in numele divertismentului.
La nivel international, mai multe tari precum Austria, Bulgaria, Suedia sau SUA au interzis deja folosirea animalelor salbatice in circuri, dar acestea sunt interdictii statutare nationale la nivelul Uniunii Europene, neexistand inca recomandari unionale concrete legate de pastrarea animalelor de circ. Si in Romania lipsesc reglementarile, ceea ce face ca animalelor din circuri sa nu le fie puse la dispozitie nici macar conditii minime de supravietuire.
„Pentru animalele salbatice, viata de circ nu este o bucurie. In salbaticie niciun tigru nu ar trece printr-un cerc in flacari si niciun elefant nu ar sta in maini. Aceste scamatorii sunt intotdeauna rezultatul unor metode indoielnice de dresaj si nicidecum o bucurie, o relaxare sau o evadare din viata sedentara pe care animalele o au la circ, asa cum multi cred in mod eronat”, spun reprezentantii fundatiei Vier Pfoten.
Thomas Pietsch, specialist in animale salbatice al fundatiei, spune ca „animalele salbatice nascute in captivitate au nevoi similare cu cele ale semenilor lor din salbaticie”. „Nu vor putea fi niciodata domesticite si nu se adapteaza la viata in captivitate. In circuri li se asigura conditii minime pentru supravietuire. Nicio companie de circ nu poate oferi acestor animale conditii pentru o viata normala, in concordanta cu nevoile lor native,” mai crede expertul.
Habitatul leului este de doua ori cat suprafata Bucurestiului
Un leu inchis tot timpul in cusca dezvolta probleme comportamentale precum monotonia sau miscarile stereotipe. El simte nevoia spatiului de miscare, care pentru un leu in libertate este de 400 km patrati, echivalentul cu dublul suprafetei orasului Bucuresti. In circuri are la dispozitie doar cativa metri patrati. Elefantii traiesc in grupuri sociale, ceea ce in circuri nu este posibil.
Mai mult, giumbuslucurile cu elefanti care stau in fund sau intr-un singur picior sunt traumatizante pentru aceste creaturi sensibile. De multe ori, elefantii se ranesc atat de rau, incat nu mai pot fi folositi in spectacol, dar de obicei sunt tinuti in circul respectiv pana mor. Leii de mare inoata la adancimi foarte mari. In circuri, ei stau intr-o piscina neincapatoare, iar hrana neadecvata le produce imbolnaviri frecvente.
„Tinerea animalelor salbatice in circuri este o forma moderna de sclavie. Animalele sunt obligate sa faca diverse trucuri pe care le-au invatat, care sunt cu totul anormale si neconforme naturii lor,” spune un fost dresor de tigrii. Printre tarile europene care au interzis folosirea animalelor salbatice in circuri se numara Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Malta, Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia si Ungaria.
Foto: Metropotam