Acum 15.000 de ani, doua cicluri de schimbari climatice radicale au pus capat erei glaciare.
O schimbare climatica extrem de brutala, legata de modificari petrecute in circulatia atmosferica, s-a produs de doua ori, acum peste 10.000 de ani, in emisfera nordica a planetei. Temperaturile au crescut cu 10 ºC in numai cativa ani, arata un studiu publicat in revista americana „Science”.
Primul varf al incalzirii s-a inregistrat acum 14.700 de ani, cand valoarea temperaturii medii a urcat cu 10 grade in trei ani. Ulterior, dupa o scurta revenire la temperaturi sca- zute, s-a produs o crestere similara in 60 de ani, acum 11.700 de ani, cand s-a incheiat si ultima era glaciara, arata documentul elaborat de o echipa internationala de oameni de stiinta. Echipa este condusa de profesorul danez Dorthe Dahl-Jensen, de la Institutul „Niels Bohr”, al Universitatii Copenhaga.
Analiza carotelor de gheata prelevate din nordul Groenlandei a aratat ca schimbarile climatice s-au produs „asa de brusc, de parca cineva ar fi apasat un buton”, cum s-a exprimat Dahl-Jensen. In baza acestei analize, care a constat in sondarea microscopica a nivelului de praf si a izotopilor stabili de apa din straturile anuale de gheata, cercetatorii au dedus ca ultima era glaciara s-a incheiat intr-o maniera brutala, cu cele doua episoade de incalzire dramatica.
Dezghet in doua etape
In cursul primei perioade de incalzire, care a inceput acum 14.700 de ani si s-a incheiat acum 12.900 de ani, primii oameni din Epoca de Piatra s-au instalat in Europa de Nord si in Scandinavia.
Dupa inca 1.200 de ani de glaciatie, s-a produs cea de-a doua incalzire rapida, in urma careia temperaturile au ramas relativ constante pana secolul trecut, cand au reinceput sa creasca din cauza poluarii atmosferice inerente activitatii industriale.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei