Peste 20 de recipiente pentru colectarea bateriilor portabile au fost instalate in saptamana trecuta in Iasi, urmand ca alte 30 sa fie amplasate in diverse locatii accesibile publicului larg: institutii publice, universitati, centre de cartier, licee, cafenele, librarii, pana la sfarsitul lunii iulie. Proiectul face parte dintr-un program derulat de Asociatia Mai Bine, care implementeaza colectarea selectiva a deseurilor de baterii portabile. Programul este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.
Lista si o harta cu locatiile respective pot fi consultate pe pagina web a proiectului.
Bateriile sufoca mediul
Proiectul urmareste accelerarea responsabilitatii sociale a cetatenilor in domeniul protectiei mediului, prin incurajarea colectarii selective a celor mai poluante deseuri domestice.
Bateriile si acumulatorii portabili au in componenta substante toxice precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu care afecteaza grav sanatatea umana si mediul inconjurator. Aruncate impreuna cu alte deseuri menajere, substantele continute de baterii si acumulatori, ajung in sol si in ape, patrunzand astfel in lantul nostru trofic.
In acelasi timp, proiectul intentioneaza ca, impreuna cu alti actori din domeniul colectarii si reciclarii, cum este Sistemul National de Reciclare a Bateriilor, partener principal in proiect, sa puna bazele unei scheme unitare de colectare selectiva si reciclare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili in Romania.
In sprijinul componentei participative a proiectului, organizatorii aduc si o dimensiune informativa si educativa prin pagina web a proiectului si prin vizite educative in liceele iesene. Astfel, aproximativ 200 de elevi din 10 licee iesene, care au fost promotori ai proiectului, educandu-si colegii de clasa, au primit diplome si cadouri ecologice realizate de Asociatia Mai Bine cu sprijinul financiar al Sistemului National de Reciclare a Bateriilor.