Evenimentul Zilei: Gradinita care produce energie

Guvernul german a finantat un proiect-pilot prin care o gradinita din Sighisoara a devenit producator de energie verde cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice.

Gradinita numarul 6 din Sighisoara este printre putinii producatori romani de energie electrica ce utilizeaza in acest sens panourile fotovoltaice.

In afara de relativ cunoscutele panouri solare pentru productia energiei termice, pe o parte din acoperisul gradinitei au fost montate panouri fotovoltaice. Acestea produc energie electrica ce intra in reteaua orasului. Iar daca apare vreo avarie, gradinita, aflata in proprietatea Bisericii Evanghelice, foloseste energia produsa de panouri fotovoltaice, energie stocata, in prealabil, intr-un sistem avansat de baterii care asigura o autonomie de pana la cateva zile.

Amortizare in zece ani

Pentru a deveni producator de energie electrica verde sunt cativa pasi de urmat. In primul rand, trebuie sa fii inscris la ANRE in calitate de producator de energie, si apoi, pentru fiecare megawatt produs si livrat in retea, primesti de la Electrica o suma de bani, nu foarte mare, tinand cond de faptul ca este vorba despre pretul de angro.

"In plus, orice producator de acest tip de energie primeste de la OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica din Romania – n.r.) si cate sase certificate verzi pentru fiecare megawatt ora livrat. Avand in vedere capacitatea de productie a instalatiei inaugurate si faptul ca un certificat de acest tip se tranzactioneaza intre 27 si 55 de euro, investitia de la gradinita se va amortiza in aproximativ 10 ani", calculeaza Lazslo Nemet, managerul pe Europa de Est al companiei ce a montat ieri instalatia la gradinita din Sighisoara.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

 

spot_img

Ultimele știri