Evenimentul Zilei: Gestionarea deseurilor, aruncata la gunoi

Primariile vor returna 3 milioane de euro, bani de la UE, daca pana in septembrie 2008 nu vor amenaja gropi ecologice.Gropile de gunoi din judetul Ialomita mai au inca un drum lung de parcurs pana sa primeasca statutul de depozite de deseuri ecologice, desi Uniunea Europeana ne-a impus ca termen de finalizare luna septembrie 2008.

Astfel, in ciuda faptului ca banii pentru proiectele respective au putut fi obtinuti prin intermediul unui program PHARE inca din noiembrie 2006, pana acum n-a fost achizitionat nici macar un utilaj sau o pubela pentru deseuri. Motivul: birocratia, lipsa de comunicare dintre ministere, procedurile de achizitie greoaie ori pur si simplu bajbaiala unor angajati ai Agentiei de Dezvoltare Regionala 3 Sud-Muntenia (ADR).

Pe de alta parte, daca proiectele nu vor fi finalizate la timp, ceea ce este putin probabil, primariile vor fi nevoite sa returneze Uniunii Europene cele 3 milioane de euro primiti drept finantare.

Sase luni au batut pasul pe loc

In 2006, 21 de comune si orase ialomitene au semnat anul trecut patru contracte de finantare a unor proiecte ce vizeaza colectarea si gestionarea deseurilor, modernizarea sistemului de salubrizare, realizarea unor platforme pentru gunoiul de grajd si colectarea selectiva a deseurilor reciclabile din gospodariile satesti.

Astfel, ADR 3 Sud-Muntenia a obtinut finantari in valoare totala de 3 milioane de euro. Contractele au fost semnate in octombrie 2006, urmand ca in decurs de doi ani sa fie finalizate. Insa, nici n-au fost bine semnate contractele ca proiectele s-au si impotmolit.Timp de sase luni, Ministerul Integrarii Europene nu a ajuns la o intelegere cu Ministerul Finantelor in legatura cu legislatia ce se aplica achizitiilor secundare din cadrul acestor proiecte.

"Ministerul Finantelor mai asteapta din partea Comisiei Europene o clarificare cu privire la subiectul procedurilor de achizitie, urmand ca Ministerul Integrarii Europene sa va transmita imediat ce aceasta clarificare va sosi si modalitatea de modificare a contractelor de grant", se arata intr-o adresa din luna aprilie a Directiei de Dezvoltare Regionala catre agentiile regionale din tara.

"Jucam un fel de ruleta ruseasca"

Primarul comunei Sf. Gheorghe se ocupa de implementarea programului de gestionare a deseurilor din sapte comune invecinate, 900.000 urmand a fi investiti pentru colectarea selectiva a ambalajelor si a deseurilor provenite din gospodariile private.

"Toti eram bucurosi ca vom colecta european deseurilor. Si, mai ales, ca vom scapa de amenzile celor de la Mediu. Dupa ce ne-a amanat ADR, ca nu s-au pus de acord ministerele ce proceduri de achizitii trebuie folosite, am pierdut timpul si cu proiectul tehnic", explica Madalin Teculescu, primarul din Sf. Gheorghe.

In plus, firmele de proiectare nu au fost interesate de licitatia privind proiectul unei rampe de depozitare a gunoiului de grajd, motiv pentru care autoritatile au fost nevoite sa suplimenteze fondurile de 19.000 de euro cu inca 12.000 de euro. "Inca patru luni de blocaj pentru ca am fost nevoiti sa obtinem avize peste avize.

Dupa ce am asteptat o luna un raspuns, am fost personal la minister si acolo am constatat cu stupoare ca nu se uitase nimeni pe documentatia noastra", sustine primarul Teculescu. Edilul se teme ca va semna pentru anumite plati si ca, daca nu va finaliza investitia pana in toamna lui 2008, va fi obligat sa aduca bani de-acasa. "Noi, primarii manageri de proiecte, jucam un fel de ruleta ruseasca. E posibil sa ne iasa, dar mult mai probabil vom esua si vom fi buni de plata", adauga resemnat Madalin Teculescu.

Nu s-a cumparat nici macar o pubela

Consiliul Local Amara si Consiliul Judetean Ialomita s-au asociat si au obtinut o finantare de 350.000 de euro pentru achizitionarea a 26.748 de pubele, peste 55.000 de saci de plastic, 22 de containere, un autocamion pentru deseuri din hartie, un transcontainer si doua autogunoiere pentru pubele.

"Special am ales o procedura mai usoara, ma gandeam ca intr-un an o sa cumpar toate utilajele. Stiti cate pubele am luat pana acum? Nici una", recunoaste primarul din Amara, Victor Moraru. In plus, desi achizitia pubelelor trebuia inceputa in martie anul acesta si finalizata in decurs de sase luni, licitatia va avea loc abia in ajunul Craciunului.

"Cei de la ADR mi-au spus ca oferta tehnico-economica cea mai avantajoasa e criteriul de achizitie. Insa, chiar inainte de licitatie, m-au anuntat ca s-au razgandit si au ales drept criteriu pretul cel mai mic", povesteste Victor Moraru.

Intreaga procedura a fost refacuta, iar autoritatile trebuie sa mai faca rost de minimum 16.000 euro pentru completarea bugetului initial. Asta pentru ca, de anul viitor, autospecialele pentru deseuri trebuie sa aiba norma de poluare Euro 4, fiind astfel mai scumpe decat in proiectul initial.

Amenzi de 240.000 de lei

Comisarii Garzii de Mediu Ialomita au amendat pe banda rulanta primariile pentru gropile de gunoi neautorizate, amplasate pe islazul comunal. De departe, campioana este Primaria Fetesti, cu trei amenzi de 25.000 lei si doua avertismente. Valoarea totala a sanctiunilor aplicate este de 240.000 lei, iar cea mai mare sanctiune, in valoare de 35.000 lei, a primit-o Primaria Amara.

EXPLICATII

"Eu nu am interes sa tergiversez lucrurile"

Seful ADR 3 Sud-Muntenia, Liviu Musat (foto), isi apara angajatii si sustine ca institutia sa nu are nicio vina in amanarea implementarii proiectelor de gestionare a deseurilor. "Eu am contract de prestari servicii cu Ministerul Dezvoltarii. Eu nu am niciun interes ca agentie sa tergiversez lucrurile pentru ca, din aceste proiecte, imi iau banii. Au fost cele sase luni de intarziere, dar nu a fost vina noastra", spune Liviu Musat.

Pe de alta parte, seful ADR recunoaste ca sunt decalaje mari fata de programul initial de derulare a proiectelor si ca singura sansa de a nu pierde banii ar fi obtinerea unei derogari si prelungirea termenului de implementare. "Daca proiectul nu va functiona la expirarea celor 24 de luni, ministerul va decide ce sume trebuie restituite catre finantator, iar sumele achitate deja sa fie suportate de comunitatile locale", conchide Liviu Musat.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri