Pana in 2013, se estimeaza ca jumatate din populatia lumii va avea probleme din cauza reactiilor alergice. De vina sunt poluarea si „cocolosirea” copiilor.
Numarul romanilor care sufera de diverse forme de alergii este in crestere, iar tendinta se observa in toata lumea. Organizatiile de sanatate estimeaza ca, pana in 2013, jumatate din populatia globului va fi alergica. In pericol sunt mai ales cei care locuiesc in orase poluate, au unul dintre parinti alergic, dar si copiii „crescuti in puf” ori persoanele extrem de stresate. In perioada verii, sunt foarte frecvente alergiile la intepaturile diverselor insecte, la plantele de sezon si la soare.
Imunizare la intepaturile de albina
In aceasta perioada, sunt foarte multe cazuri de reactii alergice la soare. „Apar mai ales la persoanele cu predispozitie la alergii, care se duc in alta tara cu un soare mult mai puternic, cu care nu sunt obisnuite”, apreciaza doctorul Alin Nicolescu, medic specialist dermatolog la Centrul de Diagnostic si Tratament Roma.
Alergiile apar in zonele expuse la soare si pot fi sub forma unor bubite concentrate intr-un loc sau a unor pete rosii. Tot in perioada verii, se inregistreaza un numar mai mare de reactii alergice la intepaturile de insecte, cum ar fi cele de albine. „Exista un risc mare sa devii alergic la intepaturile de albina daca ai mai fost intepat si inainte”, adauga medicul. In aceste situatii, medicul recomanda administrarea preventiva a medicamentelor antialergice, daca intentionati sa va petreceti vacanta in tari cu soare puternic sau care sunt cunoscute pentru populatia mare de insecte.
Mediile prea curate ii imbolnavesc pe copii
Alergia se explica prin faptul ca sistemul imunitar este mult mai activ decat ar trebui, reactionand fata de factori care altfel ar fi total inofensivi, cum este polenul sau praful.
„In special, acest lucru se observa la copiii crescuti in medii excesiv de curate, care sunt impiedicati sa intre in contact cu germeni. Astfel, sistemul imunitar nu se mai ocupa de sarcina lui si incepe sa se lege de substantele inofensive”, explica profesorul Ioan Bradu Iamandescu, seful Sectiei de alergologie a Spitalului Colentina din Capitala. Alergiile sunt intalnite si la persoanele care au parinti cu astfel de probleme. Specialistii aprecizeaza ca, intr-o familie cu doi parinti alergici, vor fi afectati doi sau trei din patru copii. De asemenea, la astfel de riscuri sunt expusi si locuitorii marilor orase, foarte poluate.
„Poluarea irita mucoasa si pielea, care isi largesc „porii” si permit patrunderea alergenilor”, mai spune profesorul. O persoana cu predispozitie alergica va reactiona fie la nivelul pielii (mancarimi, inrosiri si eruptii pe piele), fie la nivelul sistemului respirator (stranut, mancarime a nasului, scurgeri nazale). Fata de alergiile cutanate, care pot sa se atenueze cu trecerea timpului, alergiile de natura respiratorie pot sa se agraveze in timp. Datele statistice arata ca rinita alergica, una dintre cele mai frecvente forme de alergie, manifestata cu scurgeri nazale, stranut si probleme de respiratie, are un risc de 50% de a se transforma in timp in astm bronsic.
Porumbul, rapita si soarele irita pielea si nasul
In iunie si iulie, cele mai frecvente alergii sunt cele la polenul de papadie, rapita, soc, ovaz, secara, grau, iarba, orz, tei sau porumb, la buruieni, acarieni (praful de casa), mucegaiuri si soare. In august, riscul de alergii scade, deoarece o mare parte dintre plantele care le produc „se trec”.
Persoanele sensibile ar trebui sa reduca plimbarile in zonele impadurite si gradini, sa ramana in casa in zilele calde si sa faca un dus de fiecare data cand se intorc de afara. In casa, nu lasati rufele ude in masina de spalat mult timp, pentru a nu se dezvolta mucegai, acoperiti salteaua si pernele cu materiale hipoalergenice si renuntati la covoare si perdele, care retin praful. Medicii mai recomanda iesirile la munte saptamanal. „S-a dovedit ca la o altitudine mai mare de 1.300 de metri, creste nivelul cortizonului din organism, un antialergic natural, iar efectul lui dureaza o saptamana”, subliniaza profesorul Iamandescu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei