Evenimentul Zilei: Elevii de liceu au colectat 70 de tone de deseuri electronice

Elevii, care au vanat monstrii electrici si electronici din casele lor si ale rudelor, in cadrul concursului „Vanatoarea de Monstri” realizat de Ecotic si cativa parteneri, au fost premiati aseara, in Capitala. Liceul Teoretic German din Satu Mare, unde copiii au strans peste 9 tone de DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice) a castigat un laborator multimedia complet, spre bucuria profesorului care a coordonat echipa de elevi.

Elek Robert, care preda geografie la liceu si i-a mobilizat pe elevi sa scoata monstrii de prin casele rudelor si prietenilor, a declarat ca nici nu banuia ca ar putea castiga un concurs care a avut succes printre elevii sai. Alaturi de Andrei Ionescu, elev in clasa a XI-a la liceu si pe care il numeste mana sa dreapta, profesorul i-a pus pe adolescenti la treaba. Firma Alpin Recycling, care i-a ajutat la colectarea echipamentele vechi, a raspuns prompt de fiecare data cand a fost chemata. Si fiindca aceasta a tinut evidenta deseurilor colectate, premiul cel mare a fost o surpriza pentru profesorul care nu banuia ca scoala sa se afla in top 3.

Elevii din Satu Mare s-au mobilizat si au desfasurat propria campanie, prin care ii informau pe oameni cat de periculoase sunt aparatele vechi din casa. „Oamenii erau fericiti ca le scoteam vechiturile din casa”, spune Andrei. Elek Robert completeaza ca spera ca pentru elevii care au participat la aceasta campanie reciclarea sa fie un lucru normal de-acum inainte. „Suntem ramasi in urma la acest capitol”.

Cum actioneaza monstrii DEEE

Campania derulata de Ecotic si Junior Achievement, sub patronajul Ministerului Mediului si al Educatiei, a avut loc in perioada martie-iunie, in 94 de scoli, unde 5.000 de elevi au colectat in total 70,5 de tone de DEEE, adica aproape 11,500 de echipamente uzate.

Definind proiectul drept o misiune indeplinita, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca elevii au un rol important in protectia mediului, ei fiind cei care ii pot influenta si pe parinti. „E foarte important ceea ce au facut copiii si profesorii, mai ales ca elevii vor deveni oameni care sa ii influenteze si pe altii”.

„Este sarcina noastra, obligatia si responsabilitatea noastra de a ne implica in educatie”, a spus presedintele Ecotic Valentin Negoita. Iar unul dintre partenerii campaniei, Stefania Pop, directoarea executiva a organizatiei Junior Achievement, a declarat ca merita sa investim in educatia, citandu-l pe Einstein care obisnuia sa spuna ca educatia este ceea ce ramane dupa ce uiti ce ai invatat la scoala.

Campania a fost tintita asupra elevilor, care au putut aduce la scoala aparate electrocasnice vechi, ce apoi au fost colectate in containere speciale instalate in scolile participante. Aflat la a doua editie, concursul i-a stimulat pe elevi, care, in schimbul unui aparat vechi predat, primeau un cod de bare, cu care participau la o tragere la sorti si puteau castiga diverse premii.

Scopul educativ al campaniei a fost sa ii informeze pe elevi cat de daunatoare sunt aparatele vechi pastrate in casa sau aruncate la gunoi. Din ele se pot scurge substante toxice care ajung in sol si il contamineaza, afectand flora si fauna, dar si aerul. O consecinta dramatica a acestui proces este dublarea numarului de cazuri de cancer de piele in ultimele doua decenii si disparitia a zeci de specii de animale si plante, din cauza poluarii habitatului natural.

Site-ul creat pentru campanie a avut 22.000 de accesari unice, potrivit Adinei Sorescu, strategy si managing partner la firma de comunicare Secret Service, responsabila de campanie. „Copiii au nevoie de un anumit limbaj pentru a retine un mesaj”, a explicat aceasta, iar directorul de creatie al firmei, Mihai Ene, a completat ca cei mici nu reactioneaza la mesaje seci si didactice.

„Trebuie sa-i implicam intr-o experienta pe care ei sa o transmita mai departe ca ambasadori”, a spus acesta, subliniind ca metafora vanatorii de monstrii a avut succes pentru ca i-a provocat pe elevi sa se implice in vanarea vechiturilor. Unii dintre ei au ajuns chiar sa se promoveze singuri pe retele sociale, pentru a strange voturile necesare castigarii unui premiu pe site.

Cum poti scapa de monstrii DEEE din casa
• aparatele vechi pot fi predate comerciantului in momentul in care cumperi produse similare noi. Conform legii, acesta are obligatie de a le prelua
• ele pot fi predate celui mai apropiat centru de colectare din oras, sau din centrele comerciale
• legea prevede amenzi de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice care nu predau DEEE din casa si de pana la 5.000 de lei pentru firme
• Ecotic este responsabil de colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE, in numele a peste 300 de membri, producatori, distribuitori si comercianti de aparate electrice si electronice
• in tara exista peste 400 de containere pentru colectarea DEEE
• anul trecut au fost colectate 9.000 de tone de DEEE, ceea ce s-ar traduce in 19.000 de frigidere, 10.000 de masini de spalat, 150.000 de calculatoare si monitoare, 70.000 de televizoare si 180.000 de copiatoare si imprimante. Adica un tren plin cu 360 de vagoane de monstri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri