Romania are cel mai ridicat potential din sud-estul Europei in domeniul energiei eoliene, sud-estul Dobrogei plasandu-se chiar pe locul al doilea la nivelul intregului continent, releva un studiu Erste Group.
Potentialul eolian al Romaniei este estimat la 14.000 MW capacitate instalata, insa tara noastra dispune deocamdata de doar 7 MW instalati in turbine eoliene. Potrivit unui studiu al Institutului Roman pentru Energie (IRE), sectorul energiei eoliene ar putea contribui cu 13 TWh la necesarul national anu al in 2020, scenariu care ar implica dezvoltarea de ca pa citati de productie complementare, bazate pe turbine de gaz, care sa dezvolte pana la 15 TWh.
Pana acum, investitorii au solicitat racordarea la sistemul de transport al energiei a unor proiecte cu o putere instalata totala de 12.000 MW, in conditiile in care capacitatea tehnica a retelei permite co nec tarea a pana la 4.000 MW. Potrivit analistilor Erste, daca acestia ar realiza proiecte care sa totalizeze 4.000 MW putere instalata pana in perioada 2015-2017, investitiile in domeniu ar creste la peste patru miliarde de euro.
Presedintele Asociatiei Eoliene Romane, Marian Turbatu, se plange de ineficienta actualului sistem „de cote“ prin care eolienele participa la retea, care mareste pretul energiei verzi si ii dezavantajeaza pe producatorii mici. In Germania, arata el, distribuitorul este obligat sa preia intreaga capacitate produsa la un pret fix pe o durata de timp, oferind oportunitati egale. „Sistemul de promovare al resurselor regenerabile nu este cel mai favorabil in Romania. Suntem aproape codasii Europei in acest domeniu“, arata el.