Evenimentul Zilei: Digul de la Galati ridica pretul micilor de pe mal

In timp ce militarii se lupta sa salveze orasul de furia Dunarii, localnicii se ingramadesc la terasele "cu vedere la apa". De duminica pana luni, la Galati, Dunarea a crescut cu zece centimetri, iar pretul micului la o terasa de pe mal "a sarit" vertiginos, cu un leu.

Motivul: galatenii de rand ies la promenada si se opresc aici sa-i priveasca pe militari in timp ce pun sac peste sac sa apere orasul. "Uite, sunt aici, pe mal. A crescut, da, e rau-rau", spune un barbat la telefon. Inchide si mai face o fotografie, sa fie amintire: Dunarea la 680 de centimetri, cum n-a mai fost vreodata.

Duminica seara, cand o terasa aflata la loc ferit fierbea de lume, berea de 3 lei a ajuns la 3,5 lei, iar un mic de 1,5 lei s-a dat peste cap si valoreaza 2,5 lei. Clientii n-au vazut. Erau cu ochii la intinderea de apa, care a trecut mult de faleza inferioara si se infiltreaza incet pe sub betoane.

La cativa metri distanta, inspre Vama Galati, zeci de jandarmi, ajutati de angajati de la Apele Romane, pun nisipul in saci albi pe care-i asaza in mijlocul drumului, in jurul unui hidrobaraj. Printre ei se invarte si George Bogdan, un barbat de 45 de ani, cu privirea pierduta de oboseala. E de la Apele Romane si a venit tocmai de la Mures. De doua saptamani umbla prin baltile lasate de apele Moldovei. N-are vreme de discutii: sunt vreo 15.000 de saci pe o portiune de cateva sute de metri, dincolo de care apa deja balteste.

Atelierul de idei

Nu foarte departe insa, in dreptul Liceului de Marina, omul simplu vantura idei si le condimenteaza cu niscaiva critici la adresa autoritatilor. Parerea generala e ca, oricum, chinul de acum – ridicarea digului de 1,5 m inaltime si 4,5 km lungime – e in zadar. Si daca ar fi util, lumea nu prea s-ar baga, crede domnul Marian: "La noi nu se ingramadeste lumea nici daca e sa cada blocul, d-apai cand e vorba sa se umfle Dunarea".

De langa el, domnul Gheorghita, fost energetician, actualmente pensionar crede ca "e doar o chestiune de inertie": "Asa e la noi. I-ati vazut pe americani? Au ceva in sange, ceva de nedescris. Se baga peste tot sa ajute. La noi, e o a numita inertie si cand e vorba sa incepem ceva, si cand e vorba sa ne oprim".

Asadar, o chestiune care tine de mentalitatea natiunii. Intervine apoi cu o observatie: "Trebuia facut de azi-noapte, ar fi trebuit sa vina multi si sa fie gata, acum e prea tarziu, apa deja s-a infiltrat". Amicul Constantin, sofer de meserie, are solutia lui – un dig sanatos, de beton, la vreun metru inaltime. Fix in acest moment, Gheorghita are o revelatie: "Totusi, noi discutam discutii aici… Ce vreau sa spun e ca ne lipseste perspectiva, informatia". Dar si asta e doar o parere.

PROGNOZA

Codul rosu pentru Siret si Prut, prelungit

Avertizarea cod rosu pentru raurile Siret si Prut a fost extinsa de hidrologi pana astazi la ora 16.00. Ieri-dimineata, in timp ce autoritatile vasluiene intrau in stare de alerta dupa ce nivelul Prutului incepuse sa creasca cu cate doi centimetri la fiecare trei ore, la Galati aproximativ 1.400 de jandarmi, pompieri si angajati ai Administratiei Nationale Apele Romane lucrau de zor la ridicarea digului menit sa protejeze orasul.

Militarilor li s-a alaturat, in jurul pranzului, o echipa de pirotehnicieni, pregatita sa detoneze digul de la Cotul Pisicii in cazul in care noul dig nu va rezista viiturii asteptate astazi.

SAUCESTI, BACAU

Si-a salvat casa de la dezastru

Un barbat din localitatea bacauana Saucesti – unde puhoaiele au distrus 470 de locuinte si gospodarii – ar putea fi considerat un exemplu pentru multi romani care au stat, in aceste zile, cu mainile in san asteptand ca militarii sa le ridice diguri si sa le salveze proprietatile.

Dupa ce casa i-a fost afectata de apele revarsate ale Siretului in 2005 si 2008, Constantin Vadavoiu si-a acoperit acum gardurile cu folie din plastic, le-a inconjurat cu saci cu nisip, a amenajat in curte un bazin si a folosit un hidrofor ca sa-l goleasca. "Nu am avut deloc apa in curte. Mi-am protejat doar familia si bunurile", a explicat Vadavoiu.

"PLANUL B"

8.000 de oameni, in pericol de a fi evacuati

La ridicarea digului care ar trebui sa protejeze Galatiul munceau ieri, pe la pranz, aproximativ 1.700 de oameni: peste 600 de pompieri, 500 de jandarmi, 400 de angajati ai Ministerului Apararii, 160 de persoane de la Primaria Galati si 30 de voluntari de la Romanian Rescue Association.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) estimau ca, in acest ritm, lucrarea va fi finalizata in cursul zilei de astazi. In cazul in care nu va tine, pompierii aveau pregatit planul de rezerva. "Cetatenii au fost informati sa ia masuri in cazul in care va fi nevoie de evacuare. E vorba de vreo 8.000 de locuitori care trebuie scosi din aceasta zona, daca situatia scapa de sub control. Au fost «inventariate » deja persoanele cu dizabilitati si femeile gravide", a precizat purtatorul de cuvant al ISU Galati, lt. Eugen Chirita.

Voluntarii de la Romanian Rescue Association erau si ei pe pozitii. "Am fost la Sendreni saptamana trecuta si de doua zile suntem aici, sa dam o mana de ajutor la construirea digului", a spus presedintele asociatiei, Radu Murea.

Galatenii catre Emil Boc: "Ceva bani ai adus?"

Toti cei care au pus umarul la apararea orasului Galati au fost insa dezamagiti de atitudinea localnicilor, care nu doar ca s-au multumit sa-i priveasca nepasatori, dar nu s-au grabit nici macar sa le ofere o paine sau un pahar cu apa. "Sunt din Prahova si muncesc aici de 24 de ore. Nu am mancat de cand am plecat de acasa", spunea unul dintre pompierii e puizati de lupta cu apele.

Efortul localnicilor s-a concretizat, in schimb, in huiduieli la adresa premierului Emil Boc, venit sa inspecteze lucrarile. "Ia lopata in mana! Ceva bani ai adus?", i-au strigat acestuia cativa galateni obositi sa-i priveasca pe militarii care lucrau pentru ei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri