Caii ar fi putut reprezenta pentru o comuna din judetul Cluj o modalitate de a trece mai usor prin criza. In comuna Sanpaul, inainte de recesiunea economica, trei tineri au infiintat tot atatea herghelii. Unul dintre ei, Radu Tonea, administrator a doua firme care isi au sediul in Cluj-Napoca, a pus bazele celei mai mari herghelii de cai grei din Romania.
Pentru Radu Tonea, pasiunea pentru cai a venit in momentul in care i-a cumparat fiului sau un exemplar dintr-o rasa grea, importat din Belgia. "I-am luat copilului meu un cal din rasa Ardenes. Asa a inceput totul. Dupa un timp am vandut calul la un pret bun si atunci mi-am dat seama de potentialul afacerii", isi incepe povestea Radu Tonea.
Acest lucru s-a intamplat in anul 2002 si, de atunci, Radu Tonea si-a investit toate economiile pentru a cumpara cai grei, din rasele Ardenes si Percherone, din Franta si Belgia.
Caii lui Radu Tonea seamana cu muntii. Daca te apropii de un greu belgian ai impresia ca tu, ca om, esti o furnica. "Calul, ca si oamenii, au sentimente. In herghelia mea am doi armasari si restul iepe. Cailor mei le place foarte multa painea araba si daca ma apropii de unul atunci vin toti. Uneori incep sa se bata care sa intre mai repede in gratiile mele si atunci iese rau. Incep sa se bata. E ca si la oameni", spune Radu Tonea.
Pentru Tonea si ceilalti crescatori de cai din Romania, tairea subventiilor a fost o lovitura care aproape i-a paralizat. "Ca si om de afaceri iti faci niste planuri. La inceput au anuntat ca se vor plati subventii pana in 2013 si in baza acestui fapt am facut niste planuri. Ei bine, acum, au taiat subventiile din 2010 de la inceput si nu mai stim ce o sa fie. Peste toate astea s-a suprapus si criza, iar oamenii nu prea mai au bani de cai", adauga Tonea.