Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul de Botosani: S-au innoit cu deseuri marca Marea debarasare

Doar 4,5 tone de deseuri de la botosaneni, in cadrul actiunii Marea debarasare! Se pare insa ca, daca unii s-au debarasat de obiecte vechi, altii s-au „innoit” cu lucruri pe care cei mai instariti decat ei le considerau deseuri.

Daca anul trecut, in noiembrie, s-au scos in strada 12 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), anul acesta, dupa cum era de asteptat, cantitatea a fost mai mica. Reamintim ca, pe data de 19 aprilie, Agentia pentru Protectia Mediului (APM), impreuna cu Primaria municipiului Botosani, prin Urban Serv, a demarat la nivel de Botosani Campania de colectare a DEEE-urilor. Tot ce au avut de facut cetatenii a fost sa scoata aparatura electrica uzata sau stricata in fata blocului, de unde era preluata de lucratorii de la Urban Serv. Daca la nivel national, din cele 110 localitati, s-au colectat aproximativ 450 de tone, la nivel de Botosani, cantitatea de deseuri de echipamente electrice si electronice s-a ridicat la 4,5 tone. „Dupa ce s-au preluat si o parte din deseurile anuntate prin telefon, din Botosani s-a reusit sa se stranga peste 3,9 tone, iar din Dorohoi circa 600 de kilograme. Mai sunt comenzi de preluat, insa la ora actuala nu au tot necesarul pentru a putea urca la etajul patru sau 10 pentru a ridica deseurile. Aceste situatii vor fi rezolvate in perioada imediat urmatoare”, a declarat Sorin Grindei, director general in cadrul APM Botosani. Deseurile provin atat de la botosaneni, cat si de la dorohoieni, campania derulandu-se in ambele municipii.

Debarasare pentru unii, noroc pentru altii

Cantitatea mai mica se explica atat prin faptul ca majoritatea cetatenilor care au avut de aruncat ceva au scapat de deseuri la prima etapa, dar si prin faptul ca o parte din deseurile scoase in fata blocului au fost considerate bunuri de catre vecini sau trecatori. Asadar, exista informatii ca de „Marea debarasare” unii botosaneni s-au „innoit” cu lucruri pe care alti botosaneni le considerau deseuri. Conducerea APM Botosani nu vede nimic rau in acest lucru, considerand ca aparatura, in cele din urma, dupa ce va fi utilizata de cei cu o stare financiara mai modesta, va ajunge tot in strada, in cadrul unei campanii. „Se va demara o campanie si in mediul rural, pentru ca este o tinta nationala care nu este drept sa fie facuta numai in urban. Exista deseuri si in mediul rural si s-ar putea sa descoperim surprize frumoase, pentru ca sunt foarte multe aparate vechi care sunt date de catre cetatenii de prin orase la rudele de la tara pentru a le mai folosi”, a specificat conducerea APM Botosani. Mai dificil pentru campania de constientizare din mediul rural va fi asigurarea unui mijloc de transport care sa faca fata la tot judetul. In acest sens, reprezentantii agentiei intentioneaza sa realizeze puncte zonale de colectare. „Zona de transport la punctele de colectare organizate revine in sarcina primariei. Dar primarii nu au prin in buget si nu au cum sa plateasca un transport cu DEEE-uri pana la Botosani si atunci e vorba ca in etapa urmatoare sa incercam sa organizam niste puncte zonale de colectare”, a mai specificat directorul general APM, Sorin Grindei. Cetatenii din Sibiu se pare ca au avut cel mai mult de aruncat, respectiv peste 112 tone de DEEE-uri. Pe locul doi se situeaza bucurestenii, cu peste 67 de tone. Reamintim ca Romania trebuie sa atinga, potrivit cerintelor UE, patru kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul de Botosani

spot_img

Ultimele știri