Cea de-a patra editie a campaniei "Marea Debarasare" de la Botosani a scos din casele oamenilor aproape 3,4 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice Fata de campaniile anterioare, cantitatea a fost mai mica cu aproximativ 50%.
Actiunea s-a desfasurat sambata, de la ora 07.00, pana spre seara, lucratorii de la Urban Serv fiind solicitati mai mult decat s-ar fi asteptat. Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) au fost colectate atat din municipiul Botosani (1,680 tone) cat si din Dorohoi (1,700 tone).
Oamenii au fost anuntati sa-si scoata DEEE-urile in strada, intr-un anumit interval de timp, urmand ca lucratorii de la Urban Serv sa le ridice si sa le transporte la punctele de colectare. "Pe fiecare straduta unde au fost scoase DEEE-urile, noi am mers si le-am ridicat. Au fost foarte multe apeluri telefonice din partea populatiei si putem spune ca am fost, intr-o oarecare masura, suprasolicitati. De data aceasta nu am mai avut ajutorul Primariei. Am actionat singuri, cu o masina si am avut activitate de dimineata pana seara" a declarat Gheorghe Pricopie, directorul societatii Urban Serv Botosani, care a adaugat ca Botosaniul se remarca printr-o actiune mai intensa din acest punct de vedere.
Cu toate ca reprezentantii Urban Serv si-au luat angajamentul ca in ziua "Marii Debarasari", daca sunt anuntati telefonic, sa coboare DEEE-urile de la batranii si bolnavii care nu au puterea sa scoata vechiturile in strada, pe ici pe acolo au existat si nemultumiri. "Am sunat la Urban Serv, la dispecerat, sa le spun ca am si eu DEEE-uri, dar ca nu pot sa le cobor din casa si i-am intrebat daca pot urca pana la etajul 4 ca sa le ridice ei, asa cum s-a dat si in presa. Mi-au spus ca nu se poate, ca cei de la Urban Serv nu urca sa le ia din casele oamenilor, doar daca vorbesc cu angajatii si ajung la o intelegere cu ei. Pana la urma, am apelat la niste cunostinte si au coborat in strada aparatele de care nu mai aveam nevoie", a declarat o pensionara din Botosani. Directorul s-a aratat surprins de acest aspect, intentionand sa-i traga la raspundere pe cei care au avut o astfel de atitudine. "Noi nu am fost obligati sa urcam la cetatenii batrani sau bolnavi ca sa le preluam DEEE-urile, a fost un angajament al nostru si ma deranjeaza daca o serie de angajati din Urban Serv nu au inteles ca acest angajament trebuie respectat. Cei care au avut parte de astfel de nemultumiri ii rog sa se adreseze cu o plangere scrisa la noi pentru a demara o ancheta si a-i sanctiona pe cei care au avut o asemenea atitudine", a declarat Gheorghe Pricopie.
In rest, activitatea s-a desfasurat fara probleme, inclusiv reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), cei ce s-au ocupat de constientizarea si educarea populatiei in acest sens, fiind multumiti de modul in care a decurs campania. "Faptul ca s-a reusit strangerea a peste trei tone de deseuri in cele doua orase arata ca lumea a inteles ca aceste deseuri nu trebuie aruncate la intamplare sau chiar la punctele de precolectare a deseurilor, ci trebuie predate operatorului de salubritate", a declarat Narcisa Dumitriu, consilier compartiment Relatii Publice si Comunicare, Planuri, Proiecte si Programe, din cadrul APM Botosani.
La nivel de Botosani exista deja patru astfel de puncte de colectare iar saptamanal, un lucrator al societatii Urban Serv se afla la cate un punct de colectare pentru a prelua DEEE-urile de la populatie. Programul in acest sens a fost afisat si prin cartiere.